Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geen tijd om te stemmen

24 november 2006 Door de redactie Geen reacties
24 november Op 22 november heeft niet iedereen die dat kon en mocht, zijn stem uitgebracht. Dat is gebleken uit meldingen bij Makkers unlimited, een belangenorganisatie van mensen met een handicap.

Iemand die woont in een instelling voor mensen met meervoudige beperkingen, had wel een stemkaart gekregen, maar die was zoekgeraakt. Zijn vader heeft een nieuwe stempas bij de gemeente moeten halen. Er kwamen klachten van verstandelijk gehandicapten, van wie de begeleiders vergeten waren om tijd te plannen voor een bezoek aan het stembureau.

Machtiging
De vraag dook weer op, wie gemachtigd is om namens een ander te stemmen: de ouders of de begeleiders. Formeel is degene die het eerst komt en wiens naam op de betreffende stemkaart is gezet met de handtekening van de kiesgerechtigde, de gemachtigde. Maar er ontstaan in de praktijk gemakkelijk problemen. De wetgever kan op afstand niet zien of iemand wel of niet in staat is om te stemmen, en stuurt dus altijd de oproepingskaart naar het woonadres van de stemgerechtigde.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!