Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geen schadevergoeding wegens onterechte opname in gehandicaptenzorg

4 december 2014 Door de redactie Geen reacties

De William Schrikker groep hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de 21-jarige man die tien jaar lang in diverse instellingen voor verstandelijk gehandicapten verbleef, terwijl hij op latere leeftijd een Iq van 108 bleek te hebben. De rechtbank in Amsterdam is van oordeel dat de jeugdhulpverleningsorganisatie niet tekort is geschoten in de zorg voor de jongen.

De 21-jarige man, Remzi Cavdar, over wie enkele maanden geleden een interview stond in de Volkskrant, had een rechtszaak aangespannen tegen de William Schrikker groep, de landelijke organisatie voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg. De man vindt dat de organisatie tekort is geschoten in zijn zorgplicht en eiste excuses en schadevergoeding.

Onderstimulatie
Remzi verwijt de zorgorganisatie dat zij hem van zijn vierde tot veertiende jaar hebben ondergebracht in instellingen voor verstandelijk gehandicapten, terwijl hij - naar later bleek – geen verstandelijke beperking heeft. Hij vindt dat hij in die instellingen structureel is ondergestimuleerd. Hulpverleners haalden hem destijds uit een volstrekt chaotische gezinssituatie, waarin hij niet werd verzorgd en opgevoed. Zijn psychotische moeder had nooit tegen hem gesproken, waardoor Remzi op vierjarige leeftijd ook niet sprak. Onderzoeken in de eerste jaren wezen uit dat de jongen matig of licht verstandelijk gehandicapt was, vanaf 2005 wezen zijn testen de op een gemiddelde intelligentie.

Niet tekortgeschoten
De William Schrikker groep is niet tekortgeschoten in haar zorg voor de jongen, oordeelt de rechtbank. De organisatie heeft zich steeds gebaseerd op rapporten van artsen en deskundigen die constateerden dat de jongen op zwakzinnig niveau presteerde. Bovendien is niet gebleken dat de jongen tijdens de eerste jaren slecht zou zijn begeleid in de ontwikkeling van zijn mogelijkheden.

Wachtlijsten
Ook heeft de organisatie niet nagelaten om een geschikte school en een geschikt pleeggezin voor de jongen te zoeken. Hoewel als gevolg van wachtlijsten voor instellingen en beperkte capaciteit in pleeggezinnen meermaals sprake is geweest van onwenselijke situaties, valt dat niet te verwijten aan de William Schrikker groep, vindt de rechter.

Lees de uitspraak op www.rechtspraak.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!