Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Geen schadevergoeding wegens geboren worden met handicap

21 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Het Hof van cassatie in Gent vindt dat een 12-jarig meisje met spina bifida geen recht op schadevergoeding heeft voor het feit dat ze is geboren. De redenering van het hof is dat een mens niet het recht heeft om niet te geboren te worden. De ouders houden wel de schadevergoeding van 50.000 euro die in een eerder stadium van de rechtsgang was toegekend vanwege de kosten die ze moeten maken voor het zwaar gehandicapte meisje.

Iliana is in 2002 geboren. Haar moeder had een prenatale test laten doen toen ze 16 weken zwanger was. Het laboratorium concludeerde dat haar kind een sterk verhoogd risico op spina bifida had, en stuurde het testresultaat naar de gynaecoloog. Die was op vakantie, het poststuk bleef ongeopend op zijn bureau liggen. Pas bij 30 weken zwangerschap zag hij bij een echo dat het kind klompvoetjes had, en bij 33 weken zwangerschap deelde hij de ouders mee dat hun kind zwaar gehandicapt zou zijn. Hij stelde hun voor het kind geboren te laten worden, en af te wachten of het zou overleven. Ze werd geboren, ze overleefde, en is zwaar gehandicapt

wrongful-life
In 2011 heeft het Hof van beroep in Gent de wrongful-lifevordering van het meisje wel aanvaard, het Hof van cassatie heeft die uitspraak nu afgewezen, omdat "geen vergoedbare schade bestaat wanneer de vergelijking moet worden gemaakt tussen de toestand van een gehandicapt bestaan van een persoon en zijn niet-bestaa." Met andere woorden: een persoon met een handicap kan geen schadevergoeding eisen voor zijn eigen geboorte.

De uitspraak is de eerste in een reeks vergelijkbare vorderingen bij het Hof van cassatie. Belgische juristen en artsen volgden de rechtszaak daarom met grote belangstelling.

Lees de uitspraak van het Hof van cassatie en de voorgeschiedenis op de site van Belgische justitie

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!