Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gedragsveranderingen die wijzen op dementie herkennen

31 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

In een groot samenwerkingsverband van Nederlandse zorginstellingen en Europese expertisecentra is onderzoek gedaan naar gedragsveranderingen bij ruim 500 mensen met downsyndroom (en dementie). In een webinar van één uur op 23 juni neemt onderzoeker Alain Dekker je mee in de meest voorkomende gedragsveranderingen en geeft een korte inkijk in de vragenlijst die uit dit onderzoek is gekomen.

Dementie komt steeds vaker voor in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Waarom is dat zo? En hoe herken je de eerste signalen voor dementie? Sinds afgelopen jaar is daarvoor de BPSD-DS-2 vragenlijst verkrijgbaar om dementiegerelateerde gedragsveranderingen goed in kaart te brengen aan de hand van een interview met begeleiders en verwanten. In een Klik webinar op 23 juni vertelt Alain Dekker over deze vragenlijst en het herkennen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Praktijkvragen
Alain Dekker is docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en hoofd afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade. In het webinar gaat Alain Dekker in op veelgehoorde praktijkvragen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking:

  • Wat is het verschil tussen dementie en een verstandelijke beperking?
  • Waarom is het belangrijk om te weten of iemand dementie heeft?
  • Hoe stellen we dementie vast bij mensen met een verstandelijke beperking?
  • En kunnen gedragsveranderingen vroege alarmbellen zijn voor dementie?

Meer lezen
Deelnemers van het webinar ontvangen na afloop twee achtergrondartikelen over dit onderwerp voor verdere verdieping. Ook kunnen zij met korting de Klik Kennispocket Oud worden bestellen, met praktische verhalen waarin naast aandacht voor dementie ook andere aspecten bij het ouder worden van mensen met een verstandelijke beperking aan bod komen.

Schrijf je in via klik.org/studiedagen en leer in één uur alles wat je moet weten over dit belangrijke onderwerp.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!