Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gedragstherapie liever in gewone taal

23 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Ernstig probleemgedrag van verstandelijk gehandicapten is te beïnvloeden met gedragstherapie. Maar niet elke begeleider is in staat om een dergelijke therapie – waarbij het aankomt op precisie - goed uit te voeren. Oorzaak: de taal waarin de therapie wordt beschreven, is vaak te technisch.
Amerikaans onderzoek wijst uit dat begeleiders beter in staat zijn een therapie juist uit te voeren als die in gewone taal is opgeschreven. Ervaren en onervaren begeleiders kregen tijdens het onderzoek instructies, die op verschillende manieren waren opgeschreven. Na lezing moesten ze op een vragenformulier invullen of ze de tekst begrijpelijk, tamelijk moeilijk of totaal onbegrijpelijk vonden. Zoals te verwachten viel, begrepen begeleiders de normale teksten veel beter dan de technische. In een tweede proef kregen onervaren begeleiders technische en gewone aanwijzingen tijdens een namaak therapeutische sessie. De onderzoekers keken of de begeleiders precies deden wat van hen verwacht werd. Bij de technische aanwijzingen maakten ze veel meer fouten dan bij de gewone beschrijving. Als een therapie fout wordt toegepast, heeft hij uiteraard veel minder effect op het probleemgedrag. De onderzoekers concluderen dat gedragstherapie alleen zin heeft, als de aanwijzingen daarvoor in begrijpelijke taal worden overgebracht aan begeleiders die hem moeten uitvoeren.

Effects of conversational versus technical lanquage on treatment preference and integrity. Door David P. Jarmolowicz en anderen. Intellectual and developmental disabilities. Juni 2008. Zie http://aaidd.allenpress.com.


Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!