Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gedragsproblemen verdwijnen door veiligheid

5 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

Bewoners met een autistische stoornis en voorheen ernstige gedragsproblemen van een woonvorm van Ipse de Bruggen in Vlaardingen hebben verrassend veel vooruitgang geboekt in zelfredzaamheid en gedrag. Volgens onderzoek van 3 Sph-studenten is het gedrag vooral verbeterd door de wij-cultuur binnen de woning, met een groot onderling vertrouwen, veel openheid en de focus op mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Studenten Sanne de Niet (mail voor onderzoeksresultaten), Helene Kleijn en Emmily Kuiper van de Hogeschool Rotterdam onderzochten de begeleidingswijze op de Van Beveringkstraat 1 in Vlaardingen. Het gaat namelijk opvallend goed met de negen bewoners. Het aantal escalaties en separeermomenten zijn drastisch afgenomen terwijl contacten binnen en buiten de woning zijn toegenomen. Twee medewerkers verwoordden de wij-cultuur als volgt: "Wij voelen ons één familie. Onze bewoners kunnen veel, willen veel en doen veel. Daar focussen wij ons op. Bij dat alles zijn drie dingen heel belangrijk: vertrouwen, liefde en veiligheid."

De studenten presenteerden de onderzoeksresultaten op 29 juni aan betrokkenen van binnen en buiten Ipse de Bruggen en de wethouder SoZaWe van de gemeente Vlaardingen. Wethouder Cees Oosterom ontving daarbij een schilderij, als symbolische start van een samenwerking met de gemeente. Team en bewoners willen graag als volgende stap een bijdrage leveren aan de vorming van jonge Vlaardingers, door met schoolleerlingen in gesprek te gaan over het leven en samenleven met verstandelijk gehandicapten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!