Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gedoogjaar roken is voorbij

5 januari 2005 Door de redactie Geen reacties
In een strenge brief aan de Tweede Kamer zegt minister Hoogervorst van VWS dat roken in instellingen voor gezondheidszorg niet langer wordt gedoogd.

De Tabakswet moet vanaf nu in de hele gezondheidszorg worden nageleefd. In geen enkele gemeenschappelijke ruimte mag nog worden gerookt, behalve in goed afgesloten rookkamers met een afzuiginstallatie. Bij overtredingen worden forse boetes uitgedeeld.

Er is één – tijdelijke – uitzondering: de dagopvang voor verslaafden, (ex)psychiatrische patiënten en daklozen wordt nog een jaartje soepel behandeld, omdat het percentage rokende cliënten daar buitensporig hoog is.

Teleurgesteld
Instellingen voor gehandicapten, ouderen en psychiatrische patiënten moesten vorig jaar al rookvrij zijn, maar vele slaagden er niet in zo snel rookruimtes te creëren. De minister stelde de controle en de boetes nog even uit, zodat ze de kans hadden om alsnog voorzieningen te treffen. Hij heeft laten uitzoeken of de instellingen inmiddels zo ver zijn, maar vele hebben hun zaakjes nog steeds niet op orde, constateert hij teleurgesteld.

Organisaties hadden vooral moeite met een rookverbod in kleinschalige woonvoorzieningen, omdat daar geen plaats is voor een aparte rookkamer. Niks mee te maken, vindt de minister. Sommige kleinschalige huizen hebben wel een oplossing gevonden, dus andere moeten dat ook kunnen. En hij vindt niet dat er verschil moet worden gemaakt tussen huizen waarvan de stenen uit de AWBZ zijn betaald, en huizen die worden gehuurd van bijvoorbeeld een woningbouwvereniging.

Overal waar mensen samenwonen en wegens een handicap of ziekte worden begeleid, mag niet meer worden gerookt. Het gedoogjaar heeft overigens geen positieve effecten gehad, volgens het onderzoek. Integendeel, in 2004 voldeed een lager percentage instellingen aan de Tabakswet dan in 2003. Wat de minister buitengewoon ernstig teleurstelt: instellingen lieten weten dat het gebrek aan rookruimtes het grootste probleem niet is, maar het feit dat het personeel niet meewerkt.

Personeel goede voorbeeld

Hoogervorst vindt dat het personeel in de gehandicapten- en ouderenzorg en in de psychiatrie het goede voorbeeld moet geven, en nooit mag roken in aanwezigheid van cliënten of in ruimtes waar cliënten komen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!