Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

(Gebrek aan) vriendjes op school

9 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Een kwart van de leerlingen met beperkingen die naar een gewone school gaan, heeft geen of erg weinig vrienden. De rest redt zich in sociaal opzicht goed. Sip Jan Pijl, hoogleraar orthopedagogiek in Groningen, onderzocht hoe gehandicapte kinderen het doen op gewone scholen.

Kan beter, concludeert hij. In de praktijk is het niet eenvoudig scholen inclusiever te maken, zegt Pijl in zijn oratie. Hoewel er in Nederland voorbeelden genoeg zijn van inclusief onderwijs, verwijzen veel scholen juist steeds meer leerlingen naar het speciaal onderwijs. Nadeel daarvan is dat de kinderen uit hun eigen buurt worden gehaald, en daar dus geen vriendschappen kunnen opbouwen.

Vriendschappen zijn een belangrijk doel van inclusief onderwijs. Dat een kwart van de leerlingen op de gewone school daar niet in slaagt, is niet direct een reden om hen naar het speciaal onderwijs te sturen. De vraag is wel, hoe je kinderen kunt helpen bij het aangaan van vriendschappen. Voor een deel van de leerlingen met beperkingen kan het goed zijn (eventueel tijdelijk of part-time) les te krijgen in tussenvormen van gewoon en speciaal onderwijs.

Informatie www.rug.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!