Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gebarende computerdino ontsluit tv-programma's voor doven

8 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Computergestuurde "avatars" vormen een veelbelovende manier om televisieprogramma's beter te ontsluiten voor dove en slechthorende kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat Tno voor en met de Npo heeft uitgevoerd. Kinderen die een programma met een vrolijke gebarende dino keken, gaven enthousiast aan dat ze het beter konden volgen.

In het onderzoek heeft Tno een systeem ontwikkeld dat televisieprogramma's kan voorzien van gebaren via een geanimeerde 'computerdino'. Dit systeem is toegepast op een aflevering van het kinderprogramma Zandkasteel, die vervolgens op een school voor dove en slechthorende kinderen is getoond. De kinderen, van 6-8 jaar, waren zichtbaar enthousiast over de dino en gaven aan dat ze het televisieprogramma er beter door konden begrijpen. Ook de betrokken experts gaven de meerwaarde aan van de virtuele gebarentolk.

Testfase
Het systeem is nog in de testfase, er is nog flink wat onderzoek nodig voor de technologie op grotere schaal kan worden ingezet. Betrokken partijen bij het project zjin de Ntr die materiaal van het Zandkasteel ter beschikking stelde, en gebarentaalonderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen die de gebaren creëerden die door de dino worden uitgebeeld. Voor het uitbeelden van de gebaren wordt gebruik gemaakt van de Animgen technologie ontwikkeld aan de University of East Anglia. De evaluatie met dove en slechthorende kinderen vond plaats op de Auris Dr. M. Polanoschool in Rotterdam.

Op basis van de resultaten en de reacties willen de Npo en Tno met de betrokken partijen kijken of het onderzoek in Europees verband kan worden voortgezet. Daarnaast wil de NPO volgend jaar een aantal afleveringen van Zandkasteel met de gebarende avatar gaan uitzenden.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in het onderzoeksrapport (beschikbaar in het Engels).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!