Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gastsprekers met handicap gezocht

27 april 2012 Door de redactie Geen reacties

In Nederland geven honderden mensen met een handicap gastlessen op scholen. Zij vertellen leerlingen wat het betekent om te leven met een beperking. Maar hoe vind je als school zo’n gastspreker?

Dat kan sinds kort via www.handicapindeles.nl, de nieuwe website van de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind (Nsgk) waarop gastsprekers zichzelf presenteren. Gastsprekers kunnen zich op de website aanmelden.

Zielig?
Ben je zielig als je niets kunt zien? Hoe ga je naar de wc als je in een rolstoel zit? Is iemand met Downsyndroom altijd vrolijk? En kan iedereen zomaar een handicap krijgen? Kinderen hebben vaak veel vragen over ‘gehandicapt zijn’. En wie kunnen die beter beantwoorden dan mensen met een handicap zelf? Daarom nodigen scholen graag een ervaringsdeskundige uit als ze aandacht willen besteden aan dit onderwerp. Ook scholen in het voortgezet en beroepsonderwijs maken graag gebruik van gastsprekers met een beperking. Leerlingen leren daardoor om zich in anderen te verplaatsen en krijgen meer begrip en respect voor mensen die ‘anders zijn’.

Handicap in de les
De Nsgk constateert dat het aanbod van gastsprekers versnipperd is. De personen en organisaties die gastlessen aanbieden hebben vaak hun eigen  thema’s, hun eigen aanpak of een beperkte regio waarin ze werken. Dat maakt het voor scholen lastig om een passende gastspreker te vinden. De website www.handicapindeles.nl  moet daar verandering in brengen. Op de site kunnen scholen per regio, schoolsoort of handicap een gastspreker uitzoeken. Alle gastsprekers kunnen zichzelf op de site aanmelden.

Cursus
De Nsgk komt binnenkort met een cursus voor mensen en organisaties die gastlessen willen verzorgen. Ook ontwikkelt de stichting materialen die sprekers voor hun gastles kunnen gebruiken, en een lespakket waarmee basisscholen zelf aan de slag kunnen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!