Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gameroom voor kinderen met een beperking

23 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Het Bio Vakantieoord in Arnhem en bekende gaming-YouTuber Joost Bouhof hebben half maart een aangepaste gameroom voor kinderen met een (meervoudige) beperking geopend.

Het doel van de gameroom op het vakantiepark is om gamen zo toegankelijk mogelijk te maken. Per kind zijn de speciale adaptieve controllers op maat af te stellen, zodat iedereen een optimale game-ervaring heeft. Deze kinderen kunnen met standaardcontrollers vaak niet goed overweg en kunnen daarom veel games niet spelen.

Toegankelijk
Gamen is razend populair onder jongeren, maar niet altijd even toegankelijk voor zij die een handicap hebben. Met de permanente gameroom hoopt het Bio Vakantieoord deze kinderen te helpen mee te draaien in de gamewereld, maar ook in de echte wereld.

Frans Wientjes, Directeur van Stichting Bio: “Het is voor ons belangrijk dat ook kinderen met een (meervoudige) handicap een normaal leven kunnen leiden. Deze gameroom past perfect bij die visie. Het kunnen meespelen met niet-gehandicapte vrienden biedt niet alleen veel mogelijkheden op sociaal vlak, maar geeft deze kinderen ook de kans om iets te ervaren wat voor anderen vanzelfsprekend is.”

Bijdragen
Bio Vakantioord ontving hiervoor bijdragen van diverse organisaties, waaronder Microsoft, Logitech G, Samsung, Coolermaster, Monday Night Racing Club, ZIVA Events, Klimmendaal Revalidatiespecialisten, Vertigo 6 en de vrijwilligers van het Bio Vakantieoord.

Joost Bouhof, bekend van zijn populaire YouTube-kanaal JoostSpeeltSpellen, gaat kinderen coachen zodat zij nog beter leren spelen, wat hij ook tijdens de gamemiddag bij de opening deed. “De kinderen glunderen als ze erachter komen dat ze net zo goed kunnen spelen als hun broertje of zusje die geen handicap heeft.”

Joost wordt gesteund door Ties Klok van het Tech Advies Team binnen Klimmendaal. Ties is specialist op het gebied van aangepast gamen: “Gamen is tegenwoordig een steeds groter wordend onderdeel van vrijetijdsbesteding en zorgt ook voor een inclusievere (online) samenleving. Het is mooi om te zien dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat een lichamelijke beperking niet langer de beperkende factor is op game-gebied.”  |

Lees meer over het eerste game-event op de website van Bio Vakantieoord

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!