Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gamen met een kussen: zo werkt Pillo

7 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

In het kader van een gezonde leefstijl is er tegenwoordig veel aandacht voor voldoende beweging, ook binnen de zorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Bij zorgorganisatie ’s Heeren Loo gebruiken ze hiervoor onder meer Pillo, een spelcomputer die cliënten aanzet tot bewegen, met kussens als controllers.

De Pillo bestaat uit een Play touchscreen en computer, diverse spellen, een verrijdbare kast en vier Pillo controllers in de vorm van een kussen. Geen ingewikkelde controller dus, met allerhande knopjes en hendels, maar een zacht kussen met ingebouwde sensoren. De maker, Ard Jacobs van Pillo, geeft aan dat Pillo voor meerdere doeleinden geschikt is:
• Bewegen
• Activeren
• Trainen
• Samenwerken
• Revalidatie en oefentherapie.

Carolien Bruinsma, bewegingsagoog bij ’s Heeren Loo, vertelt dat Pillo veel gebruikt wordt binnen de zorginstelling. “Het principe van de kussens werkt heel goed bij onze cliënten met een matige tot lichte verstandelijke beperking. Omdat de beschikbare spellen bij Pillo voor de doelgroep met een matige verstandelijke beperking te ingewikkeld waren, hebben we samen met Ard Jacobs en zijn team zes nieuwe beleefgames ontwikkeld, afgestemd op het niveau van deze cliënten. Dat zijn The Dotty Games.”


Sensoren
Als voorbeeld noemt Carolien een spel waarbij op het kussen duwen ervoor zorgt dat ballonnen knappen, waarna er een mooi plaatje tevoorschijn komt. “Overigens is elk kussen te kalibreren, dus in te stellen op een bepaalde gebruiker door de gevoeligheid van de sensoren naar boven of naar beneden bij te stellen.”

Bij een cliënt die zijn handen niet goed kon gebruiken, deed Carolien het kussen tussen de hoofdsteun van de rolstoel en het hoofd. “Deze cliënt ontdekte dat er iets gebeurde op de spelcomputer als hij met zijn hoofd tegen het kussen drukte. Dat gaf een hoop plezier!”

Het aspect plezier is belangrijk bij het spelen met Pillo, maar Carolien vindt het beweegaspect minstens zo essentieel. “Bewegen is mijn vak, bewegen is leren en ontdekken. En dat doen wij hier het liefst samen. In dat opzicht past deze spelcomputer daar heel goed in, omdat het ook bedoeld is om de spelletjes samen te doen. Je hebt echt contact met elkaar. Zo ontdekken en leren onze cliënten. Het motiveert ze om te bewegen.”


Veel vraag naar
Momenteel heeft ’s Heeren Loo Apeldoorn drie Pillo spelcomputers, een vaste opstelling in de Innovatieruimte en twee met een verrijdbare kast die via de speel-o-theek binnenkort te leen zijn. “Er is heel veel vraag naar de Pillo binnen de organisatie”, beaamt Carolien. “Veel dagbestedingslocaties willen ze huren en vragen steeds of ze al in de speel-o-theek zijn.”

Als het aan Carolien ligt, komen er nog meer spellen bij voor mensen met een verstandelijke beperking. “We blijven continu met Pillo in gesprek, want door het spelen komen we steeds op nieuwe ideeën die wellicht interessant kunnen zijn voor doorontwikkeling.”

Bekijk een filmpje van The Dotty Games. Meer informatie over Pillo is te vinden op de website van leverancier Care4More. Of bekijk een filmpje over het spel de Dotty Games, een beleefgame waar ’s Heeren Loo samen met Pillo aan werkte.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!