Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Game helpt jongere bij overgang naar volwassenheid

8 november 2023 Redactie Klik Geen reacties

De overgang van jeugd naar volwassenheid kan voor jongeren een uitdagende periode zijn, zeker voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Met de gratis educatieve game Life@18 leren deze jongeren wat er op hen afkomt vanaf hun 18e en hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

Vanaf 18 jaar zijn jongeren voor de wet meerderjarig, maar vaak nog niet volwassen en in staat om zelfstandig te functioneren in onze maatschappij. Toch zullen zij veel zaken moeten regelen. Om jongeren daar spelenderwijs op voor te bereiden ontwikkelde Stichting Lezen en Schrijven met Raccoon Serious Games de gratis educatieve game Life@18.

Basisvaardigheden
De game Life@18 bereidt jongeren niet alleen voor op al het regelwerk waarmee ze te maken krijgen vanaf hun achttiende, zoals geldzaken, maar maakt hen bewust van hoe belangrijk onder meer taal- en rekenvaardigheden zijn.

Voor een optimaal effect kan het spel volgens de makers het beste in groepsverband nabesproken worden. Jada Dorssers, tester van het spel en student Gilde Opleidingen in Venlo:

“Ik had eerst ook moeite met de dingen begrijpen, maar als ik dit spel speel wordt het steeds duidelijker: waarvoor je allemaal moet gaan betalen en welke verantwoordelijkheden je krijgt als je 18 wordt. Het is heel leerzaam en het wordt op een speelse manier uitgelegd”.

Verschillende scholen en studenten testten de game. De Universiteit Twente valideerde het spel en de Nationale Postcode Loterij maakte de ontwikkeling mogelijk met een extra bijdrage.  |

Lees meer over de game Life@18 op de website van stichting Lezen en schrijven en op lifeat18.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!