Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fysieke overbelasting opsporen bij niet-cliëntgebonden activiteiten

23 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg wijst op het gratis te gebruiken instrument RisicoRadar. Deze tool, ook wel bekend onder de naam rugradar, maakt inzichtelijk in hoeverre medewerkers die niet-cliëntgebonden werkzaamheden doen het risico lopen fysiek overbelast te raken.

Het gaat onder meer om medewerkers in de technische dienst, de logistiek, het restaurant of aan de balie. Ook zij kunnen fysieke overbelasting ervaren door tillen, reiken, dragen, duwen et cetera.

De RisicoRadar is een vragenlijst die je via een e-mail verspreid onder een groep medewerkers die je zelf kunt selecteren. Nadat zij hun antwoorden hebben ingevuld (anoniem, dus niet terug te leiden tot een persoon), krijg je de resultaten in een grafiek en een tabel op je scherm. Zo is snel te detecteren of er sprake is van lichamelijke overbelasting en bij welke werkzaamheden dit ontstaat. Ook krijg je een overzicht van verbeterpunten.

De tool is specifiek ontwikkeld voor medewerkers die niet cliëntgebonden taken verrichten en werkzaam zijn in de universitaire medische centra, algemene ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg.

Op risico-radar.nl kun je eenvoudig een onderzoek starten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!