Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fusies: haantjesgedrag

20 december 2007 Door de redactie Geen reacties
Fusies tussen zorginstellingen moeten eerder worden gemeld bij de Nederlandse mededingingsautoriteit (Nma). Een Cda-Kamerlid spreekt van haantjesgedrag bij fusies.

De drempel voor de meldingsplicht, die wordt bepaald aan de hand van hoeveel geld de instellingen omzetten, gaat per 1 januari omlaag voor zorginstellingen. De grens waarboven de plannen moeten worden gemeld daalt van 113 naar 55 miljoen euro gezamenlijke omzet per jaar.

Minister Klink van Vws is door zijn partijgenoot Kamerlid Jan de Vries bij de begrotingsbehandeling gewaarschuwd: de Cda-fractie vindt veel fusies overbodig dan wel schadelijk. De Vries: “Persoonlijke relaties komen pas echt tot wasdom in instellingen die oog hebben voor de menselijke maat. De Cda-fractie heeft dan ook grote zorgen over de fusiedrang in de zorg. Er ontstaan grote, anonieme instellingen met veel bureaucratie en een grote afstand tussen de veelal dikbetaalde bestuurders en de werkvloer. De kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg zijn in het geding. De voorgenomen fusies tussen twee Zeeuwse ziekenhuizen en, bijvoorbeeld, ook de Evean groep, stichting Philadelphia zorg en Woonzorg

Nederland, baren ons grote zorgen. Met die laatste fusie ontstaat zelfs de grootste maatschappelijke onderneming van Nederland, met meer dan 1,2 miljard omzet.

In veel gevallen zijn fusies niet noodzakelijk om de kwaliteit en continuïteit van de zorg te waarborgen. Het zijn autonome processen die worden gedreven door concurrentieoverwegingen, maar ook door profileringsdrang of haantjesgedrag – zo mag je het namelijk ook noemen – van bestuurders, die graag de grootste instelling in hun regio besturen en op die manier de concurrentie tenietdoen. De zorgbestuurders klitten bij elkaar en schakelen op die manier de concurrentie uit.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!