Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Functies aanpassen voor mensen met beperking werkt

29 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Als je werkprocessen en functies aanpast, lukt het goed om extra banen voor mensen met een beperking te creëren. Werkgevers kunnen hiermee zelfs kosten besparen en de sfeer op de werkvloer verbeteren, zo blijkt uit een proef van de Universiteit Maastricht, uitkeringsinstantie Uwv en het Slotervaartziekenhuis.

In het rapport van het project staat dat werkgevers die invulling willen geven aan hun toezegging om 125.000 extra banen voor mensen met een beperking te creëren, er goed aan doen de methode Inclusief Herontwerp van Werkprocessen (Ihw) toe te passen. Met deze methode, die ontwikkeld is door de Universiteit Maastricht en UWV, wordt op de werkplek onderzocht of werkprocessen anders georganiseerd kunnen worden om daarmee passende banen voor mensen met een beperking te creëren.

De methode-Ihw is aan een praktijktoets onderworpen in het Slotervaartziekenhuis, waarbij bijna honderd Wajongers aan de slag zijn gegaan bij het ziekenhuis. De resultaten van het project laten volgens de onderzoekers zien dat de methode-IHW geschikt is voor het bedrijfsmatig en op grote schaal creëren van passend werk voor mensen uit de doelgroep. De kosten-baten analyse bewijst dat het inschakelen van mensen met een beperking in het arbeidsproces kostenbesparend voor de werkgever kan zijn, ondanks een hogere begeleidingsnoodzaak.

Bijstelling verwachtingspatroon
Werkgevers die mensen met een beperking in dienst willen nemen hebben vaak een verkeerd beeld van het soort banen dat geschikt is voor bijvoorbeeld Wajongers. Uitgangspunt van de Ihw-methode is dat functies aan de onderkant van de arbeidsmarkt grotendeels verdwenen zijn, maar dat veel van de eenvoudige werkzaamheden uit die functies nu opgenomen zijn in hoger gekwalificeerde functies. Door de relatief eenvoudige, snel aanleerbare werkzaamheden weer los te koppelen uit die hoger gekwalificeerde functies en deze samen te voegen, worden banen op maat gecreëerd waardoor de arbeidsbeperkte beter kan functioneren en de werkgever positiever is over zijn of haar functioneren.

Waardevolle effecten op de werkvloer
Het project heeft ook waardevolle effecten op de werknemers van het Slotervaartziekenhuis. Jongeren ontwikkelen zich ontwikkelen, en een van de werkbegeleiders merkte op: "De sfeer op de afdeling is positief veranderd. Het is nu ook op het werk zichtbaar geworden dat er zoveel soorten mensen op de wereld zijn."

Het evaluatierapport van het project is op vrijdag 24 oktober gepresenteerd tijdens een internationale workshop rond het thema Disability and Employment aan de Universiteit Maastricht. Download het volledige rapport 'Een passende baan binnen het Slotervaart ziekenhuis'.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!