Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fraude met zorgdiploma’s aanpakken

14 september 2022 Door de redactie Geen reacties

Er blijkt steeds vaker gefraudeerd te worden met valse diploma’s in de zorg. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat niet-gekwalificeerde zorgmedewerkers hierdoor handelingen verrichten die ze niet mogen doen. Zoals een infuus aanleggen of medicijnen verstrekken. In antwoord op Kamervragen stelt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) dat de zorgaanbieders als werkgevers verantwoordelijk zijn voor het aannemen van voldoende gekwalificeerd zorgpersoneel. De werkgevers moeten dus checken of een diploma echt is. En daar is een prima tool voor.

Volgens de minister is DUO begin dit jaar gestart met een actieve voorlichtingscampagne over het gebruik van ‘Mijn diploma’s’, dat voorheen het Diplomaregister heette. In ‘Mijn diploma’s’ staan de diplomagegevens van de meeste door het ministerie van OCW erkende Nederlandse opleidingen.

Hieruit kan een uittreksel worden gedownload waarop een werkgever vervolgens kan zien dat een sollicitant een bepaald diploma heeft behaald. Helder pleit ervoor dat werkgevers in de zorg het overleggen van dit DUO-uittreksel als een verplicht onderdeel van de sollicitatieprocedure gaan invoeren. Dat zou de fraude met zorgdiploma’s al veel lastiger maken.

Wie is verantwoordelijk?
Door het enorme personeelstekort en het feit dat vaak op het laatste moment uitzendkrachten moeten worden ingezet, wordt vaak te weinig gekeken naar diploma’s. En moet dan het uitzendbureau of de zorgaanbieder dat checken? Volgens de minister zijn de zorgaanbieders daar zelf verantwoordelijk voor.

Zij schrijft in antwoord op Kamervragen: ‘Ook wanneer zorgaanbieders personeel via een uitzendbureau werven, dragen zij de verantwoordelijkheid om de bekwaamheid en bevoegdheid van deze zorgmedewerkers te controleren en zich ervan te vergewissen dat zij over de juiste diploma’s beschikken. De zorgaanbieder blijft altijd verantwoordelijk op grond van de Wkkgz voor het leveren van goede zorg.’

Malafide bureaus
Daar komt nog bij dat niet alle uitzendbureaus betrouwbaar zijn, iets waar steeds beter naar gekeken wordt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan overigens weinig doen tegen malafide bureaus, omdat die niet onder haar toezicht vallen. 

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bracht half juli naar buiten dat er steeds meer gefraudeerd wordt met valse diploma’s in de zorg. Naar aanleiding van dat nieuws stelden VVD en PvdA Kamervragen aan de minister.

Kijk zelf hoe eenvoudig je jouw diploma-uittreksel via DUO kunt downloaden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!