Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fraters beschuldigd van misbruik

15 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Leden van de orde Fraters van Tilburg hebben zich in de jaren zestig en zeventig schuldig gemaakt aan seksueel misbruik op internaat De La Salle in Boxtel voor zwakbegaafde jongens. Drie ex-groepsleiders hebben hierover verteld aan dagblad Nrc Handelsblad.

Ook op Curaçao zouden de Fraters van Tilburg misbruik hebben gepleegd. Ze waren tot 1996 betrokken bij onderwijs op de Antillen, in Suriname en Indonesië. Afgelopen weken werd al bekend dat leden van de congregatie cliënten hebben misbruikt op blindeninstituut St. Henricus in Grave en huize Nazareth in Tilburg (kinderbescherming).

Kees van de Ven, van 1968 tot 1971 groepsleider in De La Salle, zegt in Nrc Handelsblad: "Het was een publiek geheim dat sommige fraters kinderen seksueel misbruikten. Ik heb er nu last van dat ik als 23-jarige jongeling niets gedaan heb om dat toen aan de kaak te stellen." Een andere oud-groepsleider: "Als leken vonden we destijds niet dat we de kwestie naar buiten moesten brengen. Het is de directie gemeld en dat leek voldoende. Nu zouden we dat anders doen." De daders kregen een andere functie of werden naar de missie gestuurd.

Leider broer Huitema van de congregatie noemt het misbruik "weerzinwekkend." Maar hij wist er wel van. In een ingezonden brief in Brabants dagblad meet Huitema zijn schrik breed uit. 'Ook al is het lang geleden en heb je er zelf geen schuld aan, je voelt je toch aangesproken. Ik heb niet kunnen vermoeden dat het op zo'n grote schaal gebeurde.'

Maar onbekend was het niet: 'Er zijn voorbeelden van fraters die hun onderwijsbevoegdheid is ontnomen waarvan melding is gemaakt in het Staatsblad. Er zijn ook voorbeelden dat een frater naar het buitenland werd verplaatst. Of dat een adequate oplossing was kunnen we ons nu afvragen. Maar ik moet dat ook zien in het licht van kerk en samenleving van toen en de cultuur van die dagen waarin seksualiteit een taboe was.'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!