Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fragiele X syndroom en borstkanker gaan zelden samen

25 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met het fragiele x-syndroom hebben een veel lager risico om borstkanker te krijgen dan anderen. De Leuvense onderzoeker Claudia Bagni heeft samen met collega's uit Leuven, Italië en Groot-Brittannië ontdekt hoe dat kan.Op de foto een kankercel. Het erfelijke fragiele x-syndroom, de meest voorkomende oorzaak van verstandelijke handicaps, ontstaat door een tekort aan het eiwit Fmrp. Datzelfde eiwit zorg ervoor dat borstkankercellen uitzaaien naar andere organen.

Volgens de onderzoekers fungeert het eiwit Fmrp als een hoofdschakelaar die de hoeveelheid controleert van eiwitten die betrokken zijn bij agressieve borstkanker. Ze ontdekten een verband tussen de hoeveelheid Fmrp in het lichaam, en de voorgang van borstkanker.

Muizen
In borstkankerweefsel van mensen troffen ze grote hoeveelheden van het eiwit aan. Bij proeven met muizen ontdekten de onderzoekers dat de tumor begint uit te zaaien naar de longen als er grote hoeveelheden Fmrp in de borsttumor zitten. Ook toonden ze aan dat de er minder uitzaaiingen volgden als ze het Fmrp-gehalte omlaag brachten, en dat muizen zonder Fmrp beschermd zijn tegenborstkanker.

Voorspellen
De onderzoekers suggereren dat de Fmrp-hoeveelheden in cellen kunnen worden gebruikt om te agressiviteit van de borstkanker te bepalen, en te voorspellen of de kanker zich zal gaan uitzaaien naar andere weefsels, zoals de longen. Men kan het wellicht gebruiken om de kans te voorspellen op uitzaaiingen naar andere weefsels zoals naar de longen. Hiervoor is nog verder onderzoek nodig.

Lees meer op de site van de Leuvense universiteit

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!