Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fragiele X brein is altijd overactief

10 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Een overactief brein zou kunnen verklaren waarom mensen met het fragiele X syndroom zulk bijzonder gedrag vertonen. Onderzoekers van de universiteit van California (Los Angeles) onderzochten muizen die een zelfde genetische beschadiging hebben als mensen met het fragiele X syndroom.

Ze ontdekten dat de neuronennetwerken in de hersens van de muizen enorm actief waren en voortdurend signalen afvuurden, en dan ook nog gelijktijdig in plaats van achter elkaar. De hersens van de muizen waren altijd overactief: het maakte niet uit of de muizen wakker waren of sliepen.

Slaapproblemen
De ontdekking zou kunnen verklaren waarom veel mensen met het fragiele X syndroom slaapproblemen, epileptische toevallen en leerproblemen hebben, en biedt ook aanknopingspunten voor behandeling. Maar de onderzoekers zeggen dat hun bevindingen net zo goed kunnen samenhangen met de grote prikkelgevoeligheid waaraan veel mensen met fragiele X of autisme lijden. De proefmuizen worden daarom nog getest op hoe zij zintuigelijke stimulansen verwerken.

Fragiele X is de meest voorkomende oorzaak van erfelijke verstandelijke beperkingen. Veel mensen met het syndroom hebben ook autistische aandoeningen.

Het artikel is te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!