Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fototentoonstelling en jubileum voor acteurs met verstandelijke beperking van Opening Doors

17 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Opening Doors, een Vlaams theatergezelschap bestaande uit dertig acteurs met een verstandelijke beperking, bestaat tien jaar. Dat vieren ze met de voorstelling (W)onderweg. Daarnaast is er een tentoonstelling van fotograaf Sonja Bruggeman, die alle acteurs heeft geportretteerd. En er komt een buitenlands tripje aan.

De theatergroep startte in 2008-2009 als Grundtvig Leerpartnerschap in het kader van het Levenslang Leren Programma van de Europese Commissie, met partners in Engeland en Malta. Na afloop van dit project ging de groep verder als Opening Doors. De verstandelijk beperkte acteurs kiezen iedere maandag toneel als dagbesteding en komen dan met hun begeleiders naar het Cultuurcentrum voor de repetities.

De groep uit Malta hanteerde dezelfde naam en is ook nog altijd actief.

Van 2013 tot 2015 coördineerde
Cultuurcentrum Leopoldburg een tweede Europees Leerpartnerschap rond podiumkunsten en volwassenen met een verstandelijke beperking. ART-is was een samenwerkingsverband met partnerorganisaties uit acht Europese landen. Dit project werd met een slotfestival in Valletta (Malta) afgesloten.

De band met Opening Doors Malta wordt ook in jubileumjaar 2018 verstevigd. In oktober gaan alle acteurs namelijk naar Valletta, de Europese Culturele Hoofdstad. Ze zullen er een feestje vieren met hun collega-acteurs uit Malta.


Fototentoonstelling
De expositie met foto’s van de Opening Doors-acteurs is te zien in Cultuurcentrum Leopoldburg. Sonja Bruggeman leerde de groep kennen tijdens het vorige leerpartnerschap. “Sindsdien heb ik mijn hart aan hen verloren en groeide het idee om een reeks portretten en sfeerfoto’s van de groep te maken. Ik volgde regelmatig hun repetities en leerde hen steeds beter kennen en begrijpen”, vertelt de fotografe.

De tentoonstelling bevat ook archieffoto’s uit de afgelopen tien jaar en is gratis te bezoeken tot en met maandag 25 juni tijdens de openingsuren van de balie van het Cultuurcentrum en bij avondvoorstellingen.

De feestvoorstelling (W)onderweg is de afsluiter van het seizoen in het Cultuurcentrum Leopoldsburg. Er zijn
tickets te bestellen voor 26 en 27 mei en 4 juni.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!