Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fotostrips vergemakkelijken een gesprek met de huisarts

12 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Een op de drie Nederlanders, waaronder veel ouderen, maar ook mensen met een lichte verstandelijke beperking, ervaart problemen tijdens de communicatie met de huisarts. Men is bang dingen te vergeten of begrijpt de informatie niet. Om hen beter op het gesprek voor te bereiden bedacht Ruth Koops van ’t Jagt een serie fotostrips. Zij promoveert hierop 12 juli aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De fotostrips bevatten, in tegenstelling tot veel folders in de wachtkamer van de dokter, weinig tekst. Door middel van zes foto’s waarop mensen met tekstballonnetjes te zien zijn, worden zeven onderwerpen behandeld die mensen kunnen helpen ter voorbereiding van het gesprek:
- iemand meenemen naar de dokter
- een vragenlijstje maken
- vragen om begrijpelijke taalgebruik
- hulpmiddelen bij medicijngebruik
- concrete voorbeelden bij advies
- vragen over medicijngebruik
- volledige aandacht.

PhD-student Begrijpelijke taal in gezondheidsdocumenten
Ruth Koops ’t Jagt ontwikkelde de strips met ouderen zelf, waarbij rollenspelen met een gepensioneerd arts een waardevol instrument bleken.

De promovendus ontdekte dat de folder in veel wachtkamers aan het verdwijnen is ten gunste van informatie op een website. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Koops ’t Jagt: “Ik vind een website niet direct de beste oplossing. De mensen waar het om gaat en die je wilt bereiken, hebben vaak ook beperkte digitale vaardigheden. Een kwetsbare groep wordt dan extra benadeeld.”

De fotostrips zijn getest in wachtkamers van huisartsenpraktijken. Hieruit bleek dat deze fotofolders vaker werden opgemerkt dan gewone folders. Ook gaven ouderen aan dat ze de voorkeur gaven aan de fotostrip met informatie boven een traditionele brochure.   |

Bekijk een filmpje waarin
Ruth Koops ’t Jagt uitlegt hoe ze tot de fotostrips is gekomen. Een brochure met de zeven fotostrips is te vinden op de website van de RuG.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!