Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fotoboek toont bijzondere band tussen emb’ers en hun broer of zus

13 augustus 2019 Door de redactie Geen reacties

Fotograaf en zorgprofessional Pauline Kuiper presenteert 5 september haar boek Brus (on)breekbare liefde. Het geeft een intiem inkijkje in de innige band tussen mensen met een ernstige meervoudige beperking en hun brussen, broers en zussen. De foto’s tonen de verbondenheid zonder woorden, de brieven en verhalen vertellen over de onvoorwaardelijke liefde.

Pauline was bijna zes jaar toen haar broertje Marco van 2,5 jaar ernstig meervoudig beperkt raakte door een zware epileptische aanval. Ze dacht haar broertje ‘kwijt’ te zijn, maar er ontstond een diepe band die haar leven sterk heeft gevormd. Ze vroeg zich af of andere brussen dezelfde band voelen; zo ontstond het idee voor haar boek. Ze heeft het opgedragen aan Marco, die in november 2018 plotseling overleed.

Bekijk de film waarin ze over haar broer en fotoproject vertelt:


Brus (on)breekbare liefde bevat 20 verhalen van brussen, inclusief dat van Pauline zelf. Naast het verhaal over hun band hebben de brussen ook een brief aan hun meervoudig beperkte broer of zus geschreven onder het motto: ‘stel dat jij mijn woorden zou begrijpen’.

Een van de brussen is de 19-jarige Nikki Stekelenburg, zus van de twee jaar jongere Yentl, die een stofwisselingsziekte en een ernstige ontwikkelingsachterstand heeft in combinatie met epilepsie. Zij zegt in het boek: “Soms fiets ik een stuk met haar, op een speciale fiets met een stoel voorop. Ik dacht op zekere dag: schijt aan de handicap, we lunchen samen ergens. Zoals met een ‘normale’ zus. Volgens onze moeders kan dat niet, maar we hebben het gewoon gedaan.” 

Pauline geeft na elk bezoek aan een brus ook een persoonlijke impressie; daarnaast bevat het boek nog algemene informatie over brussen. Het boek is te bestellen op de website https://paulinekuiper.nl/  De boekpresentatie inclusief lezing op 5 september, 20.00 uur, is bij Het Hart op de Hartenberg, Apeldoornseweg 80 in Wekerom. Wil je daarbij zijn, stuur dan een e-mail naar info@paulinekuiper.nl. |

Brus (on)breekbare liefde. Door Pauline Kuiper. 144 pagina’s. Scholten Uitgeverij, prijs € 24,99 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!