Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Foto's geven cliënten meer regie over de maaltijden

1 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Frion (Overijssel) heeft een hulpmiddel gelanceerd om mensen met een communicatieve beperking te helpen bij het kiezen van het eten, het samenstellen van een menu en het zelfstandig boodschappen doen. 'Ik kies mijn eten,' heet het fotokeuzemenu, dat vanaf 1 april online is.

"Met 'Ik kies mijn eten' hebben cliënten van Frion meer regie over hun maaltijden. Door dit hulpmiddel zijn zij minder afhankelijk van anderen," aldus Frion. "Het vergroot hun zeggenschap en geeft hen meer regie over wat ze graag willen eten." Het nieuwe hulpmiddel is samen met uitgever Bureau Edubooks & Training ontwikkeld.

Menu kiezen
Begeleiders van Frion merkten dat bestaande hulpmiddelen tekort schoten als ze aan mensen met een meervoudige beperking vroegen wat ze de komende week willen eten. Meestal kozen de begeleiders dan maar het menu uit, en niet de cliënt. Medewerkers van Frion vonden dat dit anders kon en maakten een plan.

Boodschappen doen
'Ik kies mijn eten' bestaat uit een serie foto's die herkenbaar zijn voor mensen met een beperking. De foto's zitten in een op meerdere manieren te gebruiken houder. Je kunt de foto's naast elkaar zetten, waardoor het gemakkelijker wordt om een gerecht uit te kiezen. Zo krijgt de cliënt meer overzicht, over de verschillende onderdelen van het gerecht. De fotokaarten laten bereid voedsel zien, en er zijn ook foto's van onbereid voedsel, om mee te nemen bij het boodschappen doen.

Speels
Naast de foto's bestaat 'Ik kies mijn eten' uit twee spellen, die bedoeld zijn om met cliënten op een speelse manier te praten over eten en maaltijden, zodat ze begrijpen hoe ze gezonder kunnen eten.

Lees meer op www.ikkiesmijneten.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!