Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Five Days Inside bij gehandicaptenzorg ’s Heeren Loo

12 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Five Days Inside is een docuserie van RTL 4, waarin instellingen in Nederland worden bezocht waar je normaal niet zomaar binnenkomt. In de zevende aflevering verblijft Caroline Tensen bij ’s Heeren Loo, de afdeling Kortdurende Observatie en Behandeling (KOB) in Wekerom. De aflevering geeft een inkijk in de problemen van de cliënten met een verstandelijke beperking en het ‘ongelooflijke werk van begeleiders’. 18 feb om 21.25 uur is de uitzending te zien bij Rtl 4.

Voor cliënten en begeleiders was het spannend, maar ook bijzonder: presentator Caroline Tensen en haar camerateam verbleven vijf dagen bij zorgorganisatie ’s Heeren Loo in Wekerom voor het televisieprogramma Five Days Inside. In een aankondiging op Youtube vertelt regiodirecteur Anke Visserman dat ze hoopt dat de uitzending helpt om begrip te geven van wat er nu werkelijk gebeurt in de gehandicaptenzorg:

Trots
“Dat we in Nederland meer snappen dat er mensen zijn die het moeilijk hebben in het leven. Maar dat ze ook een plek verdienen en dat we daar ook allemaal een bijdrage aan kunnen leveren. En intern hoop ik dat onze medewerkers nog beter worden in hun vak en nog trotser worden op zichzelf. Want dat helpt hen gewoon om hun werk nog beter te doen.”

Manager Remco vertelt dat hij vooral trots is op het eerlijke beeld van de zorg die ze geven bij de locatie KOB voor cliënten met een complexe zorgvraag: “We laten zien hoe de situatie is en dat is goed. Er gebeuren dingen die minder leuk zijn en daar worden vragen over gesteld. Dan kunnen we uitleggen waarom we dat doen, waarom we bepaalde keuzes maken. En dat het ook met vallen en opstaan gaat.”

Complex
Het is volgens hem een zoektocht bij de cliënt om te kijken wat werkt. “Soms maak je ketsers, maar dat geeft weer informatie hoe je het de volgende keer anders wilt gaan doen, om uiteindelijk tot het beeld te komen. Dat hebben we nu ook laten zien.”

Caroline Tensen was onder de indruk van die complexe zorg. “Mijn eerste indruk was: my god, wat bestaat er ongelooflijk veel meer wat mensen kunnen hebben. De andere belangrijke indruk is echt, hoe jullie het allemaal doen. Dat is echt niet normaal. Hoe jullie met elkaar zijn, hoe jullie elkaar opvangen. Ik denk dat jullie een van de allerzwaarste beroepen hebben, ja, daar kunnen mensen zich geen voorstelling van maken. Omdat het allemaal zo onvoorspelbaar is wat er hier gebeurt.”  |

Five Days Inside is dinsdag 18 februari 2020 om 21.25 te zien bij RTL4 en erna online terug te kijken. Bekijk een aankondiging op Youtube:

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!