Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fitheid ernstig verstandelijk beperkten is te meten

3 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Het is mogelijk de fitheid van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke, visuele en motorische beperkingen op een betrouwbare en uitvoerbare manier vast te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Aly Waninge. De door Waninge ontwikkelde tests en metingen maken het mogelijk de gezondheid en fitheid van deze groep gericht te verbeteren.

Voldoende bewegen en fitheid zijn voor iedereen van groot belang voor een goede gezondheid, welbevinden, participatie en kwaliteit van leven. Door hun beperkingen zijn mensen met ernstige beperkingen vaak minder actief, waardoor hun fitheid niet optimaal lijkt. Doordat echter niet goed uit te maken valt hoe fit ze zijn, is het ook vaak niet duidelijk hoe de fitheid van mensen uit deze groep verbeterd kan worden.

Aly Waninge ontwikkelde tests en meetinstrumenten die helpen de fitheid van deze groep in kaart te brengen. Ook toont ze aan dat ernstig gehandicapten aan testen kunnen wennen, als de omgeving maar de juiste voorwaarden creëert. Waninge stelt in haar proefschrift dat het van groot belang is speciale beweegprogramma's te ontwikkelen.

Het onderzoek deed Waninge bij Koninklijke Visio De Brink in Vries, bij het lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen en bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Waninge levert met haar onderzoek een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van zorg voor mensen met zeer ernstig verstandelijke en meervoudige beperkingen", aldus Visio op haar website. In december 2010 nam Waninge reeds de Han Nakken prijs in ontvangst voor de beste wetenschappelijke prestatie op het gebied van de zorg voor deze mensen.

Op 9 mei 2011 verdedigt Waninge haar proefschrift "Meten van fysieke fitheid bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen". Ook is er een minisymposium dat gewijd is aan dit onderwerp.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!