Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fit met Steffie voor mensen met verstandelijke beperking

7 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Om mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning te bieden bij het maken van gezonde keuzes, is er een nieuw online én offline platform: Fit met Steffie. Dit platform stimuleert de doelgroep om in beweging te komen, maar doet meer: ze kunnen er ook nieuwe sociale contacten opdoen, die de kans op liefde, geluk en vriendschap vergroot. En er wordt onderzoek gedaan naar de meest effectieve interventies.

Leer Zelf Online, de organisatie achter de online hulp Steffie, legt op de website uit dat het platform niet op zichzelf staat, maar samenwerkt met wetenschappers die onderzoek doen naar de meest effectieve interventies om met de doelgroep te werken aan een gezonde leefstijl.  

Fitzoeker
Het platform omvat een Fitzoeker (wat kan ik wel/niet doen aan beweegoefeningen, een matrix met geschikte oefeningen (zowel online als offline), en biedt de mogelijkheid om beweegafspraken te maken met een beweegmaatje. Ook besteedt het platform aandacht aan overige gezonde vrijetijdsbestedingen.

Lentebingo
Een voorbeeld van een oefening is de Lentebingo: je gaat naar buiten met een uitgeprinte bingokaart, waarop allerlei dingen staan die je tijdens een wandeling kunt zien: de zon, wolken, een tak, een spin, een paardenbloem, een vogel etc. Kruis aan wat je allemaal hebt gezien en maak zoveel mogelijk rijtjes bingo. Zo wordt een gewone wandeling ineens een stuk leuker.

Cliënten kunnen aangeven of ze de mogelijkheid hebben om te reizen naar een (sport)locatie. Is dit lastig, dan houdt het platform daar ook rekening mee. Dan kan een beweegaanbod op de woonlocatie een oplossing zijn.

Online beweegtraining
Op de site van Leer Zelf Online zie je een voorbeeld van een online beweegtraining door Thiro Training, die cliënten heel eenvoudig mee kunnen doen, alleen of in een groepje. Ook andere informatie over de partners in dit platform is daar te vinden. Zo bevat Fit met Steffie ook oefeningen met Moef, een initiatief van Ipse de Bruggen.  |

Organisaties die meer willen weten over het Fit met Steffie-platform of willen deelnemen, kunnen contact opnemen met projectleider Mirte de Wit via info@leerzelfonline.nl of via (0348) 743272.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!