Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Films maken gebaren leuk voor iedereen

14 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

"Kom gebaar je met ons mee? Gebaren is leuk voor iedereen. Met je handen alletwee, of soms maar met één." De liedjes op de dvd's Kindergebaren met Lotte & Max laten je zingen met je handen, zodat je spelenderwijs tientallen gebaren leert. De films zijn gemaakt om dove en horende kinderen te laten communiceren via gebaren.

Oprichtster en filmmaakster Renske Douwes Dekker ontwikkelde ze voor haar eigen kinderen, omdat één van haar dochters door een canule niet kon praten. De dochters van Renske bouwden hiermee al voordat ze konden praten een enorme woordenschat op.

De ervaring van de maakster is dat je door kinderen op jonge leeftijd gebaren te leren

  • een brug slaat tussen dove en horende kinderen,
  • de ouder-kind band versterkt en
  • frustratie voorkomt omdat kinderen kunnen aangeven wat ze willen.

Symbool
De opbouw van de films is helder: eerst een introductiefilmpje en liedje waarin meerdere begrippen en gebaren voorkomen, vervolgens komt één symbool in beeld waarvan het gebaar wordt uitgelegd, waarna er kinderen te zien zijn die het gebaar maken. Nadat alle gebaren zo zijn uitgebeeld volgt weer het beginlied, zodat je de gebaren mee kunt doen.

Bij de films kun je ondertiteling aanzetten en ook kun je er voor kiezen de begrippen en liedjes los te bekijken. De gebaren worden uitgelegd in Nmg: Nederlands met gebaren. Het gesproken Nederlands wordt ondersteund met gebaren. Maar de liedjes worden tussendoor ook in Ngt (Nederlands met gebarentaal) uitgebeeld, zodat je deze taal ook kunt leren.

Kindergebaren met Lotte & Max, uitgave Graviant, dvd's Een nieuwe dag, Praten met je handen, Boerderijdieren, prijs € 14,95 per film. Bij de film 'Boerderijdieren' is een pop-up boek te bestellen, daarnaast zijn er ook posters, buttons en kaarten verkrijgbaar via www.lottemax.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!