Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Films helpen reflecteren op de zorg

22 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

In samenwerking met cliënten en medewerkers van Pameijer is de nieuwe reflectieaanpak ‘Als je het ons vraagt’ ontwikkeld, bedoeld om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Centraal staat reflectie op dilemma’s in een zorgrelatie, zoals: Wanneer kom je als professional te dichtbij? De tool werkt via filmpjes, waarin ervaringsverhalen van Pameijer-cliënten, naasten en begeleiders zijn verwerkt.

Marjolijn Heerings, onderzoeker vanuit de Erasmus Universiteit, observeerde in twee teams en sprak met cliënten van onder andere Pameijer, naasten en medewerkers over de dilemma's in de zorgrelatie. De films verbeelden de dilemma’s vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals en worden gebruikt om het gesprek over de dilemma’s op gang te brengen.

Zo komen storytelling (de ervaringsverhalen) en co-design (de filmpjes naar aanleiding van de ervaringsverhalen) samen. De reflectietool is ontwikkeld voor de woonzorg voor mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking en voor de thuiszorg voor ouderen.

Acteurs van Theater Babel hebben meegewerkt aan het maken van de filmpjes. Dit is een inclusief theatergezelschap bestaande uit 24 acteurs met en zonder beperking, dankzij een structurele samenwerking met Pameijer.

Geen afvoerputje
Een van de filmpjes toont het verhaal van een moeder over de samenwerking met begeleiders: Afvoerputje. Ze vertelt dat ze altijd bereikbaar is, gratis advies geeft, ook midden in de nacht. Maar dat de begeleiders ook wel eens kunnen vragen hoe het voor haar is allemaal. En niet alleen bellen als er een probleem is. Maar meestal bellen ze helemaal niet. Veel zou anders kunnen, denkt ze. Ze wil gewoon Ivo’s moeder zijn en niet het afvoerputje.

Pameijer wil dit jaar in twee andere teams een praktijktoets te doen met de tool. Als blijkt dat het goed werkt, gaat de zorgorganisatie bekijken of het breder ingezet kan worden.  |

Op de site van Pameijer zijn enkele filmpjes geplaatst. Wie nieuwsgierig is naar de rest kan via de website van de Erasmus Universiteit alle filmpjes bekijken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!