Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Films en lesmateriaal over online kansen voor mensen met een verstandelijke beperking

1 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Hoe gebruik je de mogelijkheden van het internet zo goed mogelijk? Om dit uit te leggen aan mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders, heeft zorgorganisatie Philadelphia voorlichtingsmateriaal ontwikkeld waarmee cliënten en begeleiders samen online de fijne kneepjes van het internet leren.

Internet biedt mensen met een verstandelijke beperking extra kansen in hun leven. Online zijn betekent contact hebben met anderen, informatie uitwisselen en meedoen met de maatschappij. Dankzij internet en sociale media hebben mensen met een beperking meer regie over hun eigen leven, kunnen ze zelfstandiger functioneren en beter ontdekken wat ze leuk vinden.

Om cliënten hun online kansen en mogelijkheden optimaal te laten benutten, heeft Philadelphia voor zowel begeleiders als cliënten een totaal pakket ontwikkeld, met:

  • interactieve voorlichtingsfilms voor mensen met een verstandelijke beperking
  • een e-learning voor begeleiders en
  • een spel voor cliënten en begeleiders.


Interactief
De films gaan over veel voorkomende onderwerpen zoals: online aankopen, geldzaken, webcammen, games, YouTube, en vervoer. Met de films wil de zorgorganisatie cliënten en hun begeleiders bewust maken van de risico’s en mogelijkheden. Korte vragen komen steeds terug: klopt dit? Kan dit? Kan ik stoppen? De films bevatten veel herhaling en zijn interactief: je kunt kiezen voor een ja en nee optie. Zo leren cliënten wat het gevolg is van een keuze in een bepaalde online situatie.

De e-learning neemt begeleiders mee in de online wereld. De training helpt je als begeleider te verdiepen in wat de cliënt online beleeft en in gesprek gaat om dit te begrijpen. De bedoeling is dat cliënten begeleiders wegwijs maken in hun online wereld, zodat begeleiders weten waar de cliënt mee bezig is.

In de e-learning komen ook zaken aan bod als: wat zijn de voordelen en kansen van online meedoen en hoe benut je die?  Hoe ondersteun je de cliënt in zijn digitale wereld? De films voor cliënten komen ook terug in deze e-learning.


Spel
Het spel kun je als begeleider in je team spelen maar ook samen met je cliënten. Het bestaat uit een bordspel, spelregels, handreiking online teamoverleg en begeleidende kaarten. In het spel komen ook bewustwordingsvragen uit de filmpjes aan bod zoals: kan dit? Klopt dit? Wil ik dit?

Bekijk het hele pakket van Philadelphia Online.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!