Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Films en handreiking voor het inclusief maken van de samenleving

4 september 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgbelang Inclusief, een organisatie die advies en ondersteuning biedt om de samenleving inclusief te maken, heeft voor overheden, instellingen en bedrijven de VN-receptenmap ontwikkeld die moet helpen om hun locatie VN-verdrag‘proof’ te maken. Dit doet Zorgbelang met een handreiking en korte films waar ervaringsdeskundigen met een (verstandelijke) beperking aan meewerken, getiteld: Aan de slag met het VN-verdrag.

De stichting Zorgbelang Inclusief wil organisaties zo helpen om aan de slag te gaan met het VN-verdrag Handicap dat in juli 2016 in werking trad in Nederland. De wil is er vaak wel, maar bij veel organisaties heeft men geen idee hoe ze hun locatie op orde krijgen, of weten niet goed wat er komt kijken bij de wens van iemand met een beperking die zelfstandig wil wonen.

11 recepten
Zorgbelang biedt ze daarom de VN-receptenmap, die elf artikelen uit het VN-verdrag heeft ‘vertaald’ naar een bruikbaar recept, inclusief ingrediënten, bereidingswijze, variaties, smaakmakers, hulpmiddelen en de kers op de taart. Bekijk de flyer van de VN-receptenkaarten.

Filmpjes
Om inzichtelijk te maken hoe het werkt, zijn van enkele recepten korte filmpjes gemaakt, zodat duidelijk wordt waar het over gaat en hoe je dingen kunt aanpakken. Ervaringsdeskundigen hebben een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de receptenmap. De filmpjes zijn te bekijken op de website www.aandeslagmethetvnverdrag.nl of via het YouTubekanaal van Zorgbelang. Er zijn filmpjes over de thema’s
- toegankelijkheid
- zelfstandig wonen
- gezondheid en zorg
- je mening geven en stemmen.

Naast de receptenmap kan een organisatie ook een locatiecheck aanvragen om te kijken of er is voldaan aan de voorwaarden. Dan bezoeken VN-ambassadeurs – ook weer ervaringsdeskundigen – de locatie om te kijken of overal aan is gedacht. Zorgbelang maakt na afloop – als dat noodzakelijk is – een verbeterplan en denkt mee over de uitvoering.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!