Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Filmproject ‘Laat mij mijn eigen gang maar gaan’

27 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Henk van Dijk heeft een verstandelijke beperking, is 73 jaar oud en werkt als ervaringsdeskundige bij de LFB. Hij inspireert professionals, verwanten en studenten om mensen met een verstandelijke beperking eigen regie te geven over hun leven. Zijn droom was om dit met een film over zijn eigen leven te doen, en die wens kwam zaterdag 16 oktober uit met de première van de film Laat mij mijn eigen gang maar gaan’.

De film gaat over zijn leven in de instelling en hoe hij zijn eigen regie nam om zich een plekje in de samenleving te verwerven. Afgelopen zaterdag, 16 oktober, was de première van de film van Henk van Dijk in het Tryater in Leeuwarden.

Een première die ook door ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking werd uitgevoerd, met ondersteuning op de achtergrond. “Op deze manier hebben we laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking meer kunnen dan mensen denken,” zo bericht belangenvereniging LFB in een verslag op hun website.

Henk van Dijk schreef eerder het boek ‘Van Boeijen Los’, over de lange strijd die hij voerde om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Klik interviewde hem eerder over zijn verhaal: hij verbleef 43 jaar bij zorginstelling Vanboeijen, terwijl hij droomde van zelfstandigheid: op zichzelf wonen, zelf kunnen kiezen wat en wanneer hij zou eten, welk werk hij zou doen. Maar het lukte hem om zijn eigen woning te krijgen; eerst in Assen, later in Wolvega, waar hij voor het daar gevestigde steunpunt van de LFB werkt.

Om ervoor te zorgen dat Henks verhaal verteld blijft worden, organiseerde de LFB een crowdfunding om een documentaire te maken over zijn leven, gebaseerd op het boek Van Boeijen Los en nieuwe interviews. Henk sprak zijn dank uit met de woorden: “Kijk eens in de zaal hoe groot mijn netwerk is geworden”. Het is zijn wens nu de wereld in te gaan met zijn film en het daarbij behorende lesprogramma, onder leiding van ervaringsdeskundigen van de LFB.  |

Lees meer op de website van belangenvereniging LFB.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!