Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Filmproject laat je de wereld van doofblindheid ervaren

30 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

In Nederland wonen naar schatting 40.000 mensen die doofblind zijn. Een speciaal filmproject laat je ervaren hoe het voor hen is om in totale duisternis en diepe stilte te leven.

Sommige mensen met doofblindheid zijn helemaal doof en blind, soms kunnen ze nog wel iets horen of zien. Bij de één is doofblindheid aangeboren en bij de ander treedt het pas later op, bijvoorbeeld door het syndroom van Usher. Dat noemen we verworven doofblindheid.

Communicatie
Net als iedereen willen mensen met doofblindheid van betekenis zijn voor een ander, zich ontwikkelen en samen met anderen gelukkig zijn. Communicatie is daarvoor een belangrijke voorwaarde, maar voor mensen met doofblindheid niet altijd vanzelfsprekend.

Het project 'Nightwalking' brengt de wereld van doofblindheid dichterbij en wil mensen bewust maken van de manier waarop zij dagelijks waarnemen en het belang van communicatie daarbij. Het project is gemaakt door André Arends en ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder Kentalis, Bartiméus, dansgroep IckAmsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.


Ervaringsruimtes

Nightwalking bestaat uit meerdere ervaringsruimtes. Je ervaart daarin hoe het is om doofblind te zijn met ooglappen op, een koptelefoon en oorpluggen. Vervolgens worden je andere zintuigen aangesproken met elementen in de ruimtes: aanraken, voelen en ruiken.


In een andere ruimte wordt de korte film Touched vertoond waarin kinderen en volwassenen met aangeboren doofblindheid een danser ontmoeten. Voor de film zijn onder andere opnames gemaakt op school Kentalis Rafaël.

Nightwalking is alleen op locatie te bezoeken en te zien op zaterdag 2 juli op
Festival de Beschaving in Utrecht. Eerder was de installatie te zien op de Zintuigendag van Bartimeus in Doorn en de Dag der Kunsten in Slot Zeist.

Vervolg
De film Touched is een vervolg op de eerdere film Nightwalking, een portret van mensen met doofblindheid. In Touched zie je de interactie van mensen met doofblindheid met een danser. De film is ook ingezonden voor het
Nederlands Film festival in het najaar. Bekijk de eerdere film Nightwalking.

Kentalis biedt daarnaast in de
cursus 'Ervaar Doofblindheid' de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om niet (goed) te  horen én zien. De cursus bestaat uit een korte introductie over doofblindheid en een ervaring in een groep.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!