Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Filmpjes helpen cliënten bij kiezen woonvorm

22 augustus 2019 Door de redactie Geen reacties

Vrijwel alle zorgorganisaties gebruiken korte filmpjes op socialmediaplatforms als Facebook of YouTube voor het informeren van hun medewerkers, cliënten en verwanten, voor het werven van personeel en tegenwoordig ook om (toekomstige) cliënten meer inzicht te geven in de woonvormen en woningen op verschillende locaties. Prinsenstichting heeft voor dit laatste doel Binnenkijk TV gelanceerd.

In bijna 60 filmpjes van maximaal anderhalve minuut krijgen nieuwe en bestaande cliënten en hun verwanten een goed beeld van de verschillende woonvormen bij de zorgorganisatie. Prinsenstichting richt zich ook nadrukkelijk op bestaande cliënten, want met het ouder worden verandert niet alleen de levensfase, maar ook de woonbehoefte.

Sfeer proeven
Door naar de filmpjes te kijken, wil de organisatie cliënten helpen bij het maken van een keuze. Zo zegt Josée van Klaveren, regiomanager bij Prinsenstichting en een van de initiatiefnemers: ”Binnenkijk TV maakt het voor alle cliënten, ook als zij zwaarder verstandelijk beperkt zijn, mogelijk de sfeer van een woning te proeven.”

Prinsenstichting heeft Binnenkijk TV op YouTube geplaatst. Daar is een gestructureerd overzicht te vinden van de volgende woonvormen:
- woningen voor kinderen en jongeren
- zelfstandig wonen
- groepswonen met begeleiding
- groepswonen met intensieve begeleiding
- groepswonen met begeleiding en verzorging.

Onder elke categorie zijn meerdere video’s te vinden van verschillende locaties. Zo wonen op de Cornwallhof onder meer mensen met een ernstig meervoudige beperking. De filmpjes laten de interieurs van de woningen zien, begeleiders vertellen over de dagelijkse gang van zaken en je ziet welke hulpmiddelen de huizen hebben, bijvoorbeeld een aangepaste badkamer met tillift.

Ook andere zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking plaatsen online dergelijke films om een goed beeld te geven van een woonlocatie, zoals ’s Heeren Loo op YouTube van het gezinshuis in Hulshorst of begeleid wonen voor 6 bewoners met een verstandelijke beperking in de wijk Drielanden in Harderwijk.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!