Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Filmkanaal van methode Ervaar het maar

5 september 2018 Door de redactie Geen reacties

Sinds kort is er een YouTube-kanaal van Ervaar het maar, een methodische werkwijze voor het stimuleren van de motoriek, de zintuigen en de communicatie in de begeleiding van mensen met een (ernstige meervoudige) verstandelijke beperking.

Thyra Koeleman, grondlegger van de methode die al sinds 2001 in ontwikkeling is, heeft een instructievideo gemaakt en geplaatst. Hierin is de oefening Het weerbericht uit het boek Ervaar het maar met lichaamsgerichte activiteiten te zien. Hoe pas je ‘m toe, in welke volgorde doe je de handelingen en op welke manier kun je ‘m doen met iemand die in een rolstoel zit? Die zaken komen in de korte video aan de orde.

Wie geïnteresseerd is in dit YouTube-kanaal kan zich
abonneren.

Op de website
www.ervaarhetmaar.nl is meer over de methode te vinden. Volgens Thyra ligt de kracht van de werkwijze in het feit dat je haar de gehele dag kunt toepassen in heel dagelijkse dingen zoals tijdens het eten, tijdens wandelen, tijdens de verzorging en gerichte activiteiten. De methode ziet de zintuigen, de communicatie en de motoriek als een drie-eenheid, waarbij elk onderdeel invloed op de andere onderdelen heeft. Wanneer er bijvoorbeeld spanning zit in de motoriek, dan heeft dat effect op de communicatie en de prikkelverwerking.   |

Klik schreef al eerder over Ervaar het maar. Lees
de reportage over zintuigstimulering volgens deze methode in een dagcentrum voor ernstig meervoudig beperkte kinderen.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!