Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film volgt Anne met Down en Jean-Paul met fragiele x syndroom

28 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Anne & Jean-Paul, onze wereld geeft een unieke kijk in het leven van Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Anne heeft het syndroom van Down, Jean-Paul het fragiele X syndroom. De film begint als ze gaan samenwonen; zelfstandig in een eigen appartement in Montélimar, Frankrijk. De film tourt sinds 21 maart in samenwerking met de stichting Down Syndroom door het hele land en is ook online te bekijken tegen betaling.

De film volgt Anne, die volledig tweetalig is, en Jean-Paul in hun dagelijkse leven en kruipt in hun gedachtewereld en logica: van opstaan, naar werk gaan bij de sociale werkplaats, koffie drinken in Café des Sports, tot de weekenden weg naar de zorgboerderij en de vakantie.

Gewone school
Anne (53) heeft het Syndroom van Down. Ze groeide op in ’t Harde op de Noordoost Veluwe. Haar moeder heeft ervoor gestreden dat Anne naar een gewone basisschool kon gaan, ver voordat dat ‘normaal’ was. Op haar 14e moest Anne van de bassischool af, waarna er geen opvang, laat staan vervolgonderwijs voor haar was. Dat was één van de redenen dat haar moeder naar Frankrijk verhuisde waar Anne vloeiend Frans leerde spreken, lezen en schrijven.

Na de dood van haar moeder wilde Anne per se in Montélimar wonen. Onder begeleiding van haar zus Meike ging Anne in een appartement in Montélimar wonen. Ondertussen leerde zij, op de sociale werkplaats, Jean-Paul kennen. Ze kregen verkering en nu na 10 jaar willen ze gaan samenwonen.


Meer vertrouwen
Jean-Paul (53) heeft het Fragiel-X-syndroom. Hij heeft altijd in tehuizen gewoond. Toen Anne hem leerde kennen, was hij een klein bang vogeltje. Hij droeg vijf jassen over elkaar, was wantrouwend en schrok van elk vreemd geluid. De onvoorwaardelijke liefde van Anne en de goede zorg van haar zus Meike zorgden ervoor dat Jean-Paul steeds meer vertrouwen kreeg in zichzelf én in de mensen om hem heen.

“We redden onszelf, zonder begeleiders” zegt Jean-Paul in de film. Maar zelfstandigheid kost inspanning en concentratie en vaak is toch hulp van buitenaf nodig. Nu de moeder van Anne niet meer leeft en ligt de zorg bij Meike, met steun van onder andere broer Leendert, die in Nederland woont.

Meike (63) verhuisde een paar jaar na haar moeder naar Frankrijk. Daar ging zij samenwonen en kreeg een zoon. Toen haar moeder stierf in 2001 nam ze, als vanzelfsprekend, de zorg voor Anne over. Daar heeft ze geen moment spijt van gehad. Een leven zonder Anne kan en wil zij zich dan ook niet voorstellen.

Zelfstandigheid, steun en bescherming
Maar nu Anne en Jean-Paul ouder worden en Meike zelf ook, rijst de vraag hoe hun zelfstandigheid het beste behouden kan worden. De film laat zien hoe Meike balanceert tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming. |

Anne & Jean-Paul, onze wereld. Regie Leendert Pot. Vanaf 21 maart te zien in de filmtheaters en online via Filmthuis. Bekijk speeldata op http://www.annejeanpaul.nl/#zien

Bekijk de trailer.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!