Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film Visio: Muziek helpt ernstig gehandicapt kind te ontwikkelen

16 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Visio Onderwijs Breda presenteert vandaag een film over twee methodes waarbij muziek gebruikt wordt voor communicatie en contact met leerlingen met een (ernstige) meervoudige beperking. De film 'Muziek leert' laat zien hoe en waarom ze deze methodes, namelijk Beleven in Muziek (BiM) en De Liedjeskist, op de school in Breda inzetten.

Visio Onderwijs in Breda biedt onderwijs aan 64 leerlingen met een ernstige meervoudige beperking. Alle leerlingen zijn slechtziend of blind, en hebben daarnaast nog een verstandelijke beperking en vaak ook extra andere beperkingen. Rachel Kemperman, adjunct-directeur van de school: "De bijzondere doelgroep vraagt om specifieke onderwijsmethodes die aansluiten bij de communicatiemogelijkheden van de leerlingen. Vanuit die behoefte zijn er twee methodes ontwikkeld door onze professionals."

Het uitgangspunt van het Visio Onderwijs, de leerling als uniek persoon met mogelijkheden, is praktisch en aanstekelijk verwerkt in deze methodes waarbij muziek het centrale middel is. De Liedjeskist is lesmateriaal voor communicatieonderwijs. Beleven in Muziek gaat over beleven en ervaren van muziek met het lichaam. BiM vertaalt muziek in lichaamsgebonden ervaringen. BiM is ontwikkeld met een muziekbril op, de Liedjeskist met een communicatiebril. BiM werkt op het sociaal-emotionele vlak, de Liedjeskist op het sociaal-cognitieve.

Over deze methodes maakte Visio nu een film die maandagmiddag 16 maart op feestelijke wijze wordt vertoond in theater Bellevue te Breda. De film is inmiddels ook online te bekijken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!