Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film toont familieperspectief gehandicapte

17 september 2013 Door de redactie Geen reacties

"Als familie kun je nooit voortdurend consequent zijn, omdat je ook wel eens zin hebt in niets, in iets anders." Filmmaakster Eline Bodbijl vertelt samen met haar familie in de documentaire 7x Martijn over leven met haar gehandicapte en autistische broer. In een tijd dat mantelzorgen bijna wordt opgelegd, is deze film een oproep voor meer begrip voor familieleden die niet altijd de constante zorg aan kunnen.

Moeder, vader, broer, de drie zussen en Martijn zelf geven een beeld van wat het betekent als je gehandicapt bent of ziet dat je broer een epileptische aanval krijgt en niet met alles wat het leven vraagt om kan gaan. Zo vertelt vader geëmotioneerd hoe Martijn 's nachts met zijn hoofd tegen de muur bonkte, 'omdat er iets niet goed zit in zijn hoofd'.

Onmacht
Martijn heeft door zijn autisme, waarvan de diagnose pas laat kwam, veel structuur nodig. Die structuren kunnen ongemerkt steeds verder doorslaan, vertelt Eline. Het gevaar is dat op een gegeven moment iedereen volgens zijn regels leeft, om afwijkingen van die structuren te voorkomen, want die 'ontregelen' Martijn. Eline is er van jongs af aan alert op hoe ze fysieke uitbarstingen van haar grotere broer kan ontwijken of voorkomen. Zus Mariska noemt het liever geen agressie, maar pijnlijke onmacht van Martijn om een situatie aan te kunnen. Als Martijn uiteindelijk een crisisplaats in een instelling krijgt, voelt dat toch als falen, vertelt vader Bodbijl.

Overvraagd
Martijn laat zijn picto's zien waaraan hij houvast heeft, het vouwen van vuilniszakken op zijn werk en zijn fascinatie voor getallen. Broer Anton spreekt bewonderend over de hobby van Martijn om papieren te nummeren. De leuke kanten van Martijn verdwenen echter in de instelling toen daar in het verleden de medicatie de overhand nam, vertelt Eline. "Als begeleiders, noodgedwongen door bezuinigingen, steeds minder beschikbaar zijn voor Martijn, wordt hij overvraagd. Met meer agressie en dus meer medicatie tot gevolg. Met de medicatie verdween ook Martijn."

De moeder van Eline noemt bezuinigen op de zorg dan ook onlogisch, omdat dat alleen maar meer kosten en zwaardere zorg oplevert. Ook de inzet van meer mantelzorg is niet altijd vanzelfsprekend. Eline: "Niet iedereen wil dat of kan dat." De boodschap van de film is helder: iedere gehandicapte en zijn familie heeft zijn eigen verhaal, en het is een stap te ver om familieleden tot meer zorgtaken te verplichten.

7x Martijn is Engels ondertiteld en duurt 60 minuten. De film is in beperkte oplage verkrijgbaar via info@elinewonders.nl, prijs € 9,95 (excl € 1,50 verzendkosten). De film ging 12 september in première.

Bekijk een trailer van 7x Martijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!