Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over kind van ouder met verstandelijke beperking

20 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

De tienjarige Elvie troost haar moeder, als haar opa overlijdt. Andersom kan haar moeder er niet voor haar zijn. Het is een veelzeggend beeld in de film Onder de blote hemel, waarin je ziet hoe Elvie haar verstandelijk beperkte moeder voorbij groeit. De film is vanaf 21 september in verschillende filmtheaters te zien.

Het is een indringend perspectief in de speelfilm ‘Onder de blote hemel’: dat van een kind dat een ouder met een verstandelijke beperking heeft. De tienjarige Elvie woont met haar moeder in een stacaravan op de camping van haar opa, die tegelijk een vangnet voor hen is. Elvie botst alleen steeds meer met haar moeder nu ze ouder wordt. Samen dansen en kleuren is niet meer genoeg, en als haar opa overlijdt merkt Elvie pas echt hoe zeer ze er alleen voor staat.

Actrice Rifka Lodeizen vertolkt de rol van de moeder, een gewaagde zet van regisseuse Lilian Sijbesma om een verstandelijke beperking na te laten spelen. Want hoewel de actrice als voorbereiding op haar rol vrijwillig meedraaide in een dagcentrum, voelt het af en toe toch overdreven kinderlijk.

Toch weet de film de kijker te raken en bewust te maken van alle spanningen die bij dit gevoelige thema komen kijken. Want Rifka Lodeizen maakt met haar spel, al is het dus wat karikaturaal, wel duidelijk hoe veel moeite een ouder met een verstandelijke beperking kan hebben met het rekening kunnen houden met anderen en alle emoties die bij het opvoeden komen kijken. Ook weet Ylse Ringeling met haar knappe acteerdebuut de frustraties van Elvie goed over te brengen.

De film ging begin september in première op festival Film by the Sea in Vlissingen en won daar de studentenprijs. Vanaf 21 september is de film te zien in verschillende Nederlandse filmtheaters.  |

Bekijk een trailer van Onder de blote hemel op Youtube:

 

Meer over dit thema
Recent was er ook een radio-interview met kinderen van verstandelijk beperkte ouders, waar Klik aandacht aan besteedde.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!