Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over Het Dorp: van isolatie naar integratie

7 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Omroep Gelderland zendt een documentaire uit over Het Dorp, een bijzonder stukje Arnhem waar mensen met een beperking nu 50 jaar zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Inmiddels wordt Het Dorp vernieuwd en komen er ook woningen voor mensen zonder beperkingen. Bewoners en oud-bewoners delen in de documentaire hun ervaringen.

In de jaren 60 van de vorige eeuw was Het Dorp wereldnieuws. Mies Bouwman haalde in de eerste live radio- en tv-marathon ooit 22 miljoen gulden op, waarmee Het Dorp werd gebouwd: een unieke plek waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk bij elkaar konden wonen. Anno 2020 is Het Dorp nog steeds een bijzonder stukje Arnhem, maar wel een plek die toe was aan grootschalige vernieuwing.

In de documentaire Het Dorp: van isolatie naar integratie is te zien hoe de huidige bewoners Josje en Adrie, Jeroen en Matthijs die vernieuwing meemaken. Dat je als oud-bewoner van Het Dorp ook succesvol kunt integreren in het ‘gewone’ leven, bewijst Tim. Wat het verhaal van de bewoners ook is, allemaal hopen ze dat het nieuwe Dorp straks een plek wordt waar mensen met én zonder beperking elkaar zullen vinden.

Make-over
In 1970 werd Het Dorp officieel geopend. Het was de eerste woongemeenschap ter wereld voor mensen met een beperking en dat was een enorme stap in de emancipatie van de mensen met een handicap. Nu, ruim vijftig jaar na de bouw van Het Dorp, is het hoog tijd voor een make-over.

De inzet van slimme technologie speelt een steeds belangrijker rol in de zorg voor mensen met beperkingen en in het nieuwe Dorp komen ook woningen voor mensen zonder beperkingen. Zodat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen leven op een plek middenin de samenleving.

De documentaire Het Dorp: van isolatie naar integratie was op 7 juli  te zien bij Omroep Gelderland en is online (terug) te kijken via YouTube.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!