Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over een ongemakkelijke relatie

5 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

Cafébaas Henri verliest plotseling zijn vrouw. Hij kan het werk niet alleen aan, en organiseert een goedkope oplossing. Hij neemt een jonge vrouw met een verstandelijke beperking in dienst. De film Henri (Nederlandse première 6 februari) gaat over een ontredderde weduwnaar en een jonge vrouw die vanuit de gehandicapteninstelling waar zij woont opeens in de echte wereld terecht komt. Ze wordt verliefd op de middelbare, uitgezakte Henri, waardoor het verhaal een erg ongemakkelijke wending neemt.

De oude mannen uit het café die Henri proberen te troosten, maken wel geile grapjes over Rosette, maar op haar avances ingaan, "dat doe je gewoon niet, naar bed gaan met een gehandicapte, die grens ga je niet over...."

Een kuise kus
Rosette is lief en troostend voor haar baas, en ze wil best meer, maar wat? Nadat ze een keer onder het troosten een kuise kus hebben uitgewisseld, meldt ze in de inrichting dat ze zwanger is. Haar eerst verantwoordelijke begeleidster komt in het café vertellen dat het afgelopen is met de baan.

Onmogelijk
Rosette loopt weg uit de instelling, Henri ontvlucht zijn café en als Rosette in zijn auto springt, weet hij niet beter te doen dan haar mee te nemen naar de Belgische kust.

Wordt het wat tussen die twee? De verhouding is onmogelijk: Rosette is een volwassen vrouw, lief en leuk om te zien, maar ze klampt zich als een radeloze kleuter vast aan Henri. Hij is diep in de rouw, nors, in zichzelf gekeerd, en heeft niemand anders om hem te troosten.

Gekwetst
Toch heeft Rosette de kracht om hem te verlaten als hij haar vertelt dat het niks kan worden tussen hen, omdat zij 'medische problemen' heeft. Ze is gekwetst en keert terug naar het wel erg gedateerd ogende Waalse gehandicapteninstituut. De bevolking daar wordt overigens vertolkt door een mooi gezelschap acteurs met een beperking, die hun belangstelling voor het onderwerp 'seks' niet onder stoelen of banken steken.

Acceptabel
Het pijnlijke van de tedere film zit hem in de vraag of een seksuele relatie tussen een 'normale' en een 'verstandelijk beperkte' persoon die duidelijk op elkaar zijn gesteld, acceptabel is. De filmmaker, Yolande Moreau, concludeert van niet. | Ronny Vink

Henri Frans-Belgische film van Yolanda Moreau. Met Pippo Delbono als Henri en Candy Ming als Rosette. Draait vanaf 6 februari in filmtheaters. Bekijk hier een trailer van Henri. Informatie op www.contactfilm.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!