Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg wint prijs

13 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

De Week van Het Vergeten Kind zit er weer op. Dit jaar was het thema: Stop het doorplaatsen van kinderen in opvanglocaties. Hieraan refereerden alle korte films die meededen aan Het Vergeten Kind Filmfestival. De inzending Op sleeptouw van jeugdzorginstelling Maashorst van Koraal Groep heeft dit festival gewonnen. Daarnaast won zij ook de publieksprijs.

De zeven korte films, die allemaal geschreven en gemaakt zijn door kinderen uit jeugdzorginstellingen, werden 3 februari vertoond aan een grotendeels met kinderen gevuld Tuschinski theater in Amsterdam.

De juryleden, waaronder Anna Nooshin, Soundos El Ahmadi, Lizzy Van Der Ligt, Charlie van der Ligt, Robbert Rodenburg, Rutger Vink, Glen Faria Fit, ambassadeurs Natasja Froger en Babette van Veen, waren het meest onder de indruk van
Op sleeptouw. Hierin zie je de kinderen als zichzelf en als volwassenen die over hen beslissen dat ze weer overgeplaatst moeten worden naar een nieuw opvanghuis. Dat betekent weer nieuwe mensen leren kennen. En is het daar wel veilig? Hoe is de nieuwe school, hebben ze daar dezelfde regels?

Bekijk hier de film die heeft gewonnen.


Het steeds opnieuw moeten beginnen op een andere plek is voor de kinderen een groot schrikbeeld, maar wel een uit de werkelijkheid. De kinderen vinden dat er een einde moet komen aan de vele doorplaatsingen en maakten dat met de film heel duidelijk.


Complimenten

Ambassadeur en hoofd van de jury Johnny de Mol vond dat alle films het thema goed hadden uitgelicht: “Soms moest je heel hard lachen, maar het schuurde ook. De inhoud van de films is wat deze kinderen echt meemaken, dit is hun dagelijks leven. En dat raakt. Die combinatie is knap gedaan, dus iedereen heel veel complimenten!”


De winnende film gaat nu door naar de finale van het Unicef Kinderrechten Filmfestival. Dit vindt plaats op 28 juni, ook in Amsterdam.


Over Het Vergeten Kind

De Week van het Vergeten Kind vindt sinds 2014 jaarlijks plaats tussen 29 januari en 4 februari. Het zijn dagen met een bijzondere betekenis. Op 29 januari stierf actrice Guusje Nederhorst, die de Guusje Nederhorst Foundation oprichtte, gericht op verbetering van de situatie waarin kwetsbare kinderen zich bevinden. Guusje werd begraven op 4 februari, wat tevens haar geboortedag was. De naam van haar foundation werd in 2014 gewijzigd in Stichting
Het Vergeten Kind.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!