Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film over doodgaan

6 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Ik ben Thomas en ik ga dood is een mooie nieuwe speelfilm over een jonge man met Down syndroom die te horen krijgt dat hij niet meer beter zal worden. 'Ga ik dan dood?' vraagt hij beteuterd aan de specialist. 'U kunt van deze ziekte niet meer genezen, en ja, u zult eraan overlijden,' vertelt de arts hem.

Via Thomas' ogen zien wij de pratende mond van de arts, het naambordje op de doktersjas, de briefjes in de borstzak, maar wat hij vertelt, horen we nauwelijks. In 35 minuten volgen we de steeds zieker wordende Thomas, die met zijn begeleiders, huisgenoten, de dokter en de pastor en natuurlijk met zijn zus, praat over ziekte en doodgaan. We zien hem daadwerkelijk doodgaan, waarna de achterblijvers om hem treuren. De film is een prachtig hulpmiddel om met cliënten te praten over ziekte, doodgaan en rouw.

Hij is gemaakt door Moved Media; het is een samenwerkingsproject van vele organisaties in de gehandicaptenzorg. Digitaal te bekijken en te bestellen (voor 7,50 euro) op www.watalsiknietmeerbeterword.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!