Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film geeft uitleg over seksualiteit en lichaamsbeleving

27 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen met een licht verstandelijke en/of communicatieve beperking weten weinig van hun lichaam. Als je niet weet hoe je lichaam functioneert, kun je ook het onderscheid niet maken tussen wat prettig voelt (ja-gevoel) en wat niet prettig voelt (nee-gevoel). De nieuwe voorlichtingsfilm Lief, Lijf & Leven en de bijbehorende website moeten het bewustzijn over het eigen lichaam bij deze doelgroep vergroten.

Alle mensen, dus ook mensen met een verstandelijke beperking, hebben het recht op een seksueel gezond en bevredigend leven. In veel opzichten zijn zij niet anders dan andere mensen. Kijkend naar de seksuele gezondheid van mensen met een beperking kun je stellen dat de situatie verre van ideaal is. Mensen met een beperking lopen een groter risico om slachtoffer te worden van misbruik, zo blijkt uit onderzoek.

Weerbaar
In de nieuwe film 'Lief, Lijf & Leven' van Klos-Tv, wordt op een gestructureerde manier alle facetten van de seksuele ontwikkeling belicht. Van kennis over het eigen lichaam tot de mogelijkheden en gevaren van internet en sociale netwerken (Facebook, YouTube, Twitter, etc.), van seksueel misbruik en loverboys/girls tot het belang van weerbaarheid. Voor begeleiders is er een uitgebreide handleiding waarin interviews met wetenschappers, begeleiders, mensen uit de doelgroep zelf en ook voorbeelden uit de praktijk zijn opgenomen.

De 'Lief, Lijf & Leven'-box bestaat uit vijf DVD's:

  • Voorbereiding voor begeleiders
  • Deel 1: Vriendschap & Relaties
  • Deel 2: Je eigen lijf
  • Deel 3: Seks, hoe & wat?
  • Deel 4: Waar het kan mis gaan
  • Begeleidend werkmateriaal

Bij ieder thema in de film zingen vier bekende artiesten (Typhoon, Douwe Bob, RoosBeef en Katinka Polderman) een aanstekelijk, en speciaal door hen geschreven nummer.

De film is een vervolg op en update van 'Vriendschap en Sex' (1994) - een standaardwerk in de sector. Op verzoek en met medewerking van professionals en onderzoekers heeft producent Klos-Tv, die meer producties specifiek voor de sector heeft gemaakt, deze nieuwe film ontwikkeld.

Meer informatie over de 'Lief, Lijf & Leven' film via de begeleidende website www.lieflijfenleven.nl. De dvd-box kost € 249 en is te bestellen via www.klostv.nl.

Bekijk een aankondigingsfilm van Lief, Lijf & Leven.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!