Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film Fatima! over diversiteit in de jeugdzorg

14 augustus 2014 Hilde Zevenbergen Geen reacties

Wat vraagt goede zorg aan migrantenouders van een kind dat anders is? Reinaerde wil met de korte film over moeder Fatima het gesprek hierover stimuleren. Fatima begreep de Nederlandse jeugdzorg niet en voelde zich door die zorg niet begrepen. Haar kinderen werden uit huis geplaatst.

Het sleutelwoord in passende zorg aan ouders met een niet-westerse achtergrond is wederzijds begrip; oog hebben voor andere gewoonten of opvattingen, elkaars cultuur leren kennen. Dat blijkt ook uit de klik van Fatima met de opvoedkundige gezinsbegeleidster van Reinaerde, een begeleidster met dezelfde culturele achtergrond. Ze leerde haar veel over opvoeden. "Nu stel ik vragen: wat heb je nodig liefje? Waarom ben je boos?" En ook over zichzelf. "Vroeger had ik geen zelfvertrouwen. Ik praat er nu over", zegt ze. Inmiddels is één van haar kinderen weer terug bij haar.

De film richt zich op zelfhulpgroepen van migrantenvrouwen, om hen te stimuleren om niet te wachten met hulp zoeken als dat nodig is. En op professionals in zorgorganisaties en centra voor Jeugd en Gezin binnen gemeenten, om een kleurrijke zorg vanzelfsprekend te maken.  | Door Hilde Zevenbergen, Wisian.nl

Fatima! Een korte film, – 15 minuten - van Reinaerde, 2014. Regie Loes van Veen, www.loesvanveen.nl. De film is te bestellen door een mail te sturen naar mstodel@reinaerde.nl. Prijs €20 inclusief verzendkosten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!