Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Film en verhalen ervaringsdeskundigen over psychose

16 februari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

De indrukwekkende documentaire Psychose! van filmmaker en ervaringsdeskundige Daniel Krikke (26) is samen met een werkboek tot eind maart gratis te downloaden van een speciale website. Op deze website bij de campagne ‘Het is nooit te laat’, staat meer informatie over het lesmateriaal en bijeenkomsten hierover waarin je uitleg krijgt over wat een psychose is.

Een op de drie mensen in Nederland heeft wel eens te maken met psychische problemen, zoals een depressie, burn-out of een psychose. Dus ook mensen met een verstandelijke beperking (lees daarover meer in de Klik Kennispocket Verstandelijke beperking & Psychiatrie).

Door het geven van openhartige interviews, het beantwoorden van vragen tijdens interactieve bijeenkomsten en het gratis verspreiden van de film, gaat het team achter de campagne ‘Het is nooit te laat’ de strijd aan tegen het stigma rond psychose. Dit team bestaat uit ervaringsdeskundigen, jongvolwassenen die psychoses, depressies en/of schizofrenie hebben ervaren.

Het campagneteam organiseert door het hele land op locatie interactieve bijeenkomsten om zo het stigma te bestrijden, waarbij de ervaringsdeskundigen de dialoog aangaan met het publiek. De film laat zien wat er komt kijken bij het krijgen van een psychose:

  • Ontwikkeling en signalen van een psychose
  • Wanen
  • Impact op de omgeving
  • Omslagpunt
  • Herstel

De film duurt 50 minuten en kan samen met het werkboek ingezet worden voor educatief gebruik. De film is ontwikkeld door Stichting Ideefix in samenwerking met Stichting Samenwonen-Samenleven, en het team van ervaringsdeskundigen.

De film en het bijbehorende werkboek zijn tot en met 31 maart 2016 gratis te downloaden via http://hetisnooittelaat.nl/download_actie/ Bekijk een preview van de film.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!