Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Fijne tuin voor verstandelijk gehandicapten dankzij tv-programma

19 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Het Kwatrijn in Soest is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De tuin eromheen is uitverkoren voor het televisieprogramma Onze tuin, van Rtv Utrecht. Studenten van het Wellantcollege uit Houten zijn al bezig de tuin aan te kleden en in te richten. Hun activiteiten en de resultaten daarvan zijn de komende zestien weken te volgen in het tv-programma Onze tuin. De buurman had de tuin van het Kwatrijn aangemeld, en die werd uit veertig inzendingen gekozen.

Een mooi gebaar van de buurman vindt Amerpoort-manager Richard Lek. "Het Kwatrijn wordt verbouwd, en hij vond jammer dat we geen geld hebben om onze cliënten ook een fijne tuin te bieden."

Belevingspad
"De studenten gaan nu aan het werk om de tuin zo in te richten dat cliënten er zowel ontspanning als activiteiten kunnen vinden. Cliënten van het Kwatrijn hebben een prikkelarme omgeving nodig. Maar zij hebben ook behoefte om op de schommel of trampoline hun energie kwijt te raken. In de tuin komen een belevingspad, een kleine kinderboerderij en een moestuin. Wat geweldig dat we straks in juni bij de officiële opening van de nieuwbouw de cliënten ook een prachtige tuin kunnen aanbieden."

Moeilijk verstaanbaar gedrag
Het Kwatrijn van zorgorganisatie Amerpoort bestaat uit vier woningen en drie gebouwen voor dagbesteding. Er wonen mensen met een verstandelijke beperking en zeer moeilijk verstaanbaar gedrag. De locatie lijkt op een soort landgoed, het is een groen terrein aan de rand van De Engh in Soest, met veel bescherming en privacy voor de cliënten.

'Onze tuin' is vanaf 20 maart elke donderdag te zien op Rtv Utrecht vanaf 12.25 uur en daarna ieder uur tot de volgende dag.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!