Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Feestdagen en uitstapjes voor mensen met autisme

12 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Vakanties of feestdagen brengen voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme soms veel nieuwe prikkels mee. Door indiviueel te bekijken wat een cliënt nodig heeft, extra voorbereiding, visuele communicatie en sociale rust help je mensen open te staan voor nieuwe ervaringen en routines te doorbreken. Docent Steven Degrieck (foto) vertelt hierover meer op de studiemiddag Autisme in de groep op donderdag 4 december in Den Bosch.

Speciale activiteiten vragen zo goed mogelijke voorlichting aan cliënten met autisme. Steven Degrieck schrijft daarover in zijn boek 'Autisme en verstandelijke beperking in de leefgroep': "Maak gebruik van visuele communicatie die de cliënt begrijpt. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn, ook over zaken die voor ons vanzelfsprekend lijken. Ik heb een bewoner gekend die niet mee wilde op uitstapjes, omdat niemand hem ooit expliciet had gezegd dat ze na afloop gewoon terugkwamen naar de leefgroep."

Timing
Pas ook het tijdstip waarop je de informatie over de vakantie of feestdag geeft aan op de persoon, aldus Degrieck. "De een pikt het snel op, anderen kunnen het niet plaatsen als je het te ver van te voren doorgeeft." Versier een gemeenschappelijke ruimte niet te vroeg in de aanloop naar Sinterklaas of Kerst, is zijn advies, voor veel bewoners is die periode te lang om te overzien.

Ook kan het volgens hem helpen vertrouwde voorwerpen op een uitstapje mee te nemen, zoals de gekende drinkbekers. En leg bij verkleedpartijen van tevoren uit wat er gaat gebeuren, en geef duidelijk aan wanneer het afgelopen is.

Schrijf je in voor de studiedag Autisme in de groep op donderdag 4 december in Den Bosch, voor meer tips voor het organiseren van vrije tijd en ook specifiek de maaltijd voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!