Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

FC De Helden volgt G-teams in bijzondere eredivisie

27 november 2019 Door de redactie Geen reacties

FC De Helden, een nieuwe zesdelige serie die uitgezonden wordt bij KRO-NCRV, gaat over de start van de allereerste eredivisiecompetitie ter wereld voor kinderen met een beperking. Presentator Klaas van Kruistum volgt het scouten en trainen van de jonge voetballers bij profvoetbalclubs.

Begin dit jaar werd bekend dat de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) dankzij een gift van de Vriendenloterij kon beginnen met de voorbereidingen voor deze Bijzondere Eredivisie. De stichting is van mening dat ieder kind, met of zonder beperking, bij een profvoetbalclub zou moeten kunnen spelen. Kinderen met een beperking staan nu vaak buitenspel. Daar komt dus nu verandering in.

Tien profclubs
Tien Nederlandse profclubs, Ajax, De Graafschap, FC Groningen, FC Emmen, SC Heerenveen, FC Utrecht, VVV Venlo, ADO Den Haag, SBV Excelsior en Heracles Almelo, hebben zich aan het initiatief verbonden. Zij hebben kinderen tussen de 10 en 18 jaar gescout en trainen de jonge voetballers. Elk van deze clubs heeft nu een G-team dat in de Bijzondere Eredivisie meespeelt.  Zo kunnen ook kinderen met een beperking zien dat spelen bij een profclub een droom is die daadwerkelijk uit kan komen.

Emotie
De presentator is onder de indruk van wat er allemaal rond deze Eredivisie gebeurt. "Dat voetbal emotie is wist ik, maar in deze Bijzondere Eredivisie wordt dat wel heel erg tastbaar. Toptrainers, bijzondere ouders, maar vooral weergaloze voetballers die zich niet laten beperken!” zegt Klaas van Kruistum.  |

De serie is vanaf 28 november om 22.15 uur te zien op NPO 1. Aflevering gemist? Dan kun je die gewoon terugkijken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!