Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Familieraad Novo zegt vertrouwen in bestuur op

14 augustus 2013 Door de redactie Geen reacties

De familieraad van de Groningse zorgorganisatie Novo heeft zijn vertrouwen in de Raad van bestuur opgezegd. In een uitzending van actualiteitenrubriek Nieuwsuur werden vorige week beelden getoond van een beveiligingscamera. Daarop was te zien dat vier begeleiders hardhandig probeerden een cliënte onder controle te krijgen. Als gevolg daarvan overleed de vrouw. Het incident had vorig jaar maart plaats. Afgelopen voorjaar, vlak voordat de Inspectie voor de gezondheidszorg een verscherpt toezicht zou instellen, werd de voorziening in Onnen waar het ongeluk plaats had, gesloten.

De raad van bestuur wilde niet aan de uitzending meewerken, maar gaf afgelopen zaterdag wel een interview in Nrc Handelsblad. Ze zeggen daarin onder meer dat de vrouw in het verkeerde behandelcentrum zat en had moeten worden doorverwezen.

Woede
De uitspraken die bestuursleden Jaap van der Pol en Wiecher Hadderingh in het Nrc Handelsblad-interview doen, zijn mede oorzaak van de woede van de familieraad, zo zei voorzitter Martinus Stollenga (op de foto hierboven) van de Familieraad ook in een uitzending van Nieuwsuur dinsdagavond.

In een open brief schrijft de familieraad "Mede rekening houdend met de verwachting dat er in de toekomst meer cliënten een beroep op Novo zullen doen die vergelijkbaar zijn met de doelgroep van Onnen kunnen we niet anders dan concluderen dat deze Raad van bestuur niet in staat is onze familieleden kwalitatief voldoende en veilige zorg te bieden en zeggen daarmee het vertrouwen in beide leden ervan op."

Geen eerlijke voorlichting
De familieraad verwijt de bestuursleden dat zij op alle fronten gefaald hebben in het geven van eerlijke voorlichting, zowel aan betrokkenen als aan de familieraad en de pers. Ook een opmerking van de bestuursleden in NrcHandelsblad over de kans op verbetering van de zorg is de familieraad in het verkeerde keelgat geschoten. Hadderingh zegt in het interview: "We zitten in een moeilijke periode. Maar we hebben ook tegen elkaar gezegd: het onderzoek van de inspectie is tegelijk een kans. Het schudt ons wakker en wijst ons op de tekortkomingen waar we zelf geen zicht op hadden. We worden er beter van."

De familieraad reageert: "Triest om je van het overlijden van een cliënte niets aan te trekken, maar je alleen door de inspectie te laten wakker schudden. Wat moet je van een Raad van bestuur verwachten die alleen via de inspectie zicht krijgt op de tekortkomingen in de organisatie. Triest ook dat het overlijden van een cliënte een kans genoemd wordt."

Lees hier de brief van de familieraad van Novo.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur waarin voorzitter Martinus Stollenga van de Familieraad uitleg geeft over hun standpunt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!